La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Adequades. Menja exquisida que precedí la fal·lera de l’esferifica­ció amb la seva naturalesa microesfèr­ica. 2 Volem el cap del general. Aplicar la ma sobre un full de paper i tancar-la. L’acuso de silenciós.

3 Lliguis. Faig com les plantes quan treuen fulles i branques tendres. En un cert sentit, cloenda. 4 Crit d’auxili emès en plena agitació. Els més rucs de les bases. Fugida massiva. 5 Res no és. El cor d’una borla. Expressara­n la seva hilaritat d’una manera franca i oberta. La més vibrant de l’alfabet. 6 Marcades als troncs dels arbres que presencien totes les emboscades. Sabuda greu. 7 Devastades com les terres que trepitjava Àtila. Cadascun dels extrems de l’eix major de l’el?lipse que un planeta descriu al voltant del Sol. 8 L’estimo lluny de la sortida de sol. Clou. Divinitats que tots els sortejos situen a les desenes. 9 El cor més explosiu d’un bolígraf. Criatura capaç d’aixecar el vol. Davant Lanka fa Ceilan. 10 Pot haver perdut oxigen. Peça d’abric entre japonesa i nipona. Associació de guerrers zulú. L’anvers més prosaic. 11 Reticent a triar el camí dret. Ànec sense nitrogen. En un tres i no res. 12 Est. L’aprimi de la punta. El botirà. 13 El conjunt de les branques més altes d’un arbust. Punt de l’esfera celeste oposat al punt cap on es dirigeixen, en el moviment, el Sol i tot el sistema solar. 14 Obeint les normes del joc ‘Catan’. Canti per sant Antoni.

VERTICALS 1 Desconec el cognom del gran Bruno. Invoca un dany. 2 Divinitats molt buscades pels estudiants. Separa el mi del fa, i per això en el teclat del piano entre les seves dues tecles blanques no n’hi ha cap de negra. Principi d’icterícia. 3 Ens cal per respirar. Dit dels moviments que tenen igual període. Beu en presència de la seva progenitor­a. 4 Quan és de barraca invoquem a Sant Boi. Pom de flors. Pres o adherit.

5 Iridi. Llogaret. Planta herbàcia de capítols terminals grocs. 6 Papilionàc­ies. El talli per la part superior. Nitrogen.

7 Experts en els millors taps de cava. Liliàcia que ara sovint associem a Vera. Antic Testament. 8 S’atreveixi a bordar. A l’entrada de l’abadia. Un riu centreurop­eu que pot circular per la teva laringe. 9 Afer de consonants oclusives. Esgarrapad­a de manera bestial. Net i agitat. 10 Aquestes són molt espavilade­s a l’hora de sortir-se’n. Ho engrapin.

11 Triomf a l’alfabet. Àcid que conté àtoms d’oxigen a la molècula. Vigilat amb gran atenció. 12 Dia sense albada. Somnis de surfista. Li tallo els testicles i el poso al maleter. 13 Pot ser ribonuclei­c o úric. Haurà de pagar diners que no té. Cérvol nadalenc. 14 Torb de muntanya. Part de la gramàtica que estudia les relacions dels mots en l’oració.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain