La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Submergirà el melindro en el cafè amb llet. Destrueix en un teixit tenyit el colorant de la tintura, de manera que el dibuix aparegui estampat en blanc. 2 Se n’afarta. Encerclen una superfície amb un mur com més alt millor.

3 En unt res i no res. Espeuo, dit a la manera del rei ros. Crit d’alerta. Així comencen tots els programes.

4 Xica decapitada. Embellires. Sense divinitats. 5 Estranyame­nt poc densa. Menja a l’anglesa perquè s’até a l’ordre britànic. Li digué el nom del porc. 6 Quaranta-nou. Cultiven. Lligui a l’illa de Pasqua amb qui el rapa. 7 Bec perquè abans ho agito. L’estil rococó et deixa sense alè. Li aplica un cànon. 8 Sisos capicues als daus. Secreta, amagada, recòndita. El primer de tots. 9 Tindràs una certa identitat. Predecesso­rs dels toros. Sistema d’alimentaci­ó vegetal per via aquàtica. 10 Est. La meva. Somni eròtic de presoner. Ho fem servir a la manera d’un fill de Noè. 11 Bis desordenat. Aquest fa el que calgui per viure amb l’esquena dreta. El

cos de les rees. 12 Deixi d’exercir el seu càrrec. Sorgí de les profundita­ts marines. Nitrogen. 13 Aniré més enllà. Cadira al bus. 14 Extremitat que pateix gota. Podria ser la patrona dels fumadors.

VERTICALS 1 Poemes que critiquen d’una manera còmica els poderosos. Expel·leix gargalls amb potència indòmita. 2 Do arcaic. Criatures sense cabells. M’expresso com el xai que sóc, més puta que bonic. 3 Havà. S’indisposa amb algú. 4 El palíndrom més transcende­nt en la història dels il·lustradors catalans. Principi actiu. Si no vols pols, no t’hi acostis. Sara Romeu Garriga. 5 Xuto sense que la pilota s’aixequi ni un pam de terra. Navega per la Borsa. Ratllar la roba. 6 As. Bec o agafo. El sufí perd la noció d’unitat. Una grega al carro.

7 Rei. Capes pigmentàri­es i vasculars de l’ull situades entre l’escleròtic­a i la retina i integrades per la coroide, l’iris i el cos ciliar. 8 Ruteni. S’hi ajusta. Ens queixem com lleons. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 9 Garbell que separa el gra de la palla. Tractades imitant el nacre.

10 Cartografi­em. Afer investigat per un detectiu. Preguem. 11 Ara fem l’article. Els castren. L’apressava a participar en una bacanal amb múltiples participan­ts. 12 Núria Llopis Palomeras. Relatius a la superfície del satèl·lit més proper. En un cert sentit, monarca. 13 Peces d’abric que poden ser de llana. Ererem tot vocalitzan­t. Níquel. 14 Avorrit cosa de no dir. Puja el preu de la menta.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain