La Vanguardia

La mort de Montserrat Voltà

-

El passat dissabte dia 17 vàrem enterrar la mare, Montserrat Voltà. Tot ha anat com ella va explicar a la seva carta (“Per una mort digna”, 4/XII/2016). Unes setmanes abans, l’equip mèdic del Programa d’Atenció Domiciliàr­ia i Equips de Suport (Pades) ja ens havia recomanat que omplíssim només la meitat de la cullera de postre que utilitzàve­m per donar-li el menjar i l’aigua, perquè així, segons ells, seria més probable que pogués empassar.

Després d’uns dies en què tot el que intentava ingerir (pastilles pulveritza­des incloses) anava fora, li van posar una via amb ansiolític­s i morfina. Em vaig estirar amb ella al llit, li vaig dir que el moment que ella havia esperat i desitjat durant mesos havia arribat, que ja estava, que ja es moriria. Em va mirar i em va somriure. Es va adormir.

Encara van haver de passar tres dies fins que el seu cos es va col·lapsar i va morir. Han estat uns mesos molt tristos i estic emocionalm­ent esgotada. Tot el protocol que s’ha de seguir em sembla d’una crueltat insuportab­le. I és amb el que ens podem trobar tots.

No voldria que la petita onada que ha generat la seva carta s’aturi, perquè davant d’una demanda social prou forta pot ser que els nostres polítics i legislador­s s’adonin que això mateix els pot passar als seus pares, fills, germans, a ells mateixos i a la gent que estimen. Potser veuran que, dedicant unes hores del seu temps a rumiar aquest tema, poden estalviar a molta gent mesos i mesos d’agonia innecessàr­ia.

NÚRIA VERA VOLTÀ

Sant Feliu de Guíxols

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain