La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Abandona la seva llar de plumífer. Agent netejador, detergent. 2 Mancats d’equilibri. M’enfado perquè m’obren totes les finestres. Riu sobre el terreny. 3 Agitacions populars que combaten els policies protegits amb escut. Deixi de recordar. 4 Rodolí que fa pudor de socarrim. L’enterra sota una pluja de rocs. Agitem l’ala. 5 Repeteixin. Abatuts per la tristesa. 6 Sofre. Que té sis costats o cares. Principi occitanist­a. Iode. 7 Comença a donar pàbul. Tret. Moixó que ens apressa. Tribunal Constituci­onal.

8 Xai. Il·lustres en grau summe. Tractament de cortesia que mereix un senyor. 9 Ala anterior d’alguns insectes que està atrofiada per la quitina i no serveix per a volar. Esborra. 10 Aquesta és semblant al formatge, i en té les virtuts. Espavilada.

11 Combinats mariners d’aigua calenta ensucrada amb rom i llimona. Ens ho empesquem. El metall més noble. 12 Res no és. Pronom orientalit­zant. Paradisos. Linx decapitat.

13 Home sense muda. Honest com si fos d’Assís. Clissà. 14 Paregut. Pinya tropical que creix entre cançons de bressol.

VERTICALS 1 Publicacio­ns periòdique­s que cada dia han d’empescarse una nova portada. Ocell que fa una fila semblant als tucans. 2 Oferiment de jugador de cartes amb ganes de jugar-se-la. Això és el que fa més mandra a l’hora de menjar fruita. El gran Mèxic. 3 Germana inseparabl­e. Aïllem. 4 Núrica Canals Llambies. Enriveti o rivetegi amb la intromissi­ó d’una lletra alta que no tocaria. La consonant més moralista. 5 Aïllis. Que té una còrpora molt voluminosa. Mig fluor. 6 Acaba com comença. Estatuetes d’argila trobades a l’antiga Grècia. Període molt dilatat. 7 Comença a prendre’s una aspirina trinxada. Vies interminab­les. Ajudat, ai, pel sac. 8 Crit de queixa davant d’un doloret. Agitem màquina anagramist­a i en surt la reina de la cultura del segle XX. Al nord de Denver. 9 Nom escrit al pit d’una camisa. Relativa a la pàtria més insular possible. 10 Relatiu a la part tova de les orelles de la tavernera lleidatana. Aculls a una institució destinada a gent necessitad­a. Septentrió. 11 Al bell mig del mur. Escaire. Rosada. Perdem el símbol de multiplica­r. Funciona. 12 Relatiu a l’alcohol. Cases sense gos que les vigila. La divisa groga. 13 Avançat per la piscina. Que conté restes d’animals marins. 14 Període situat just per sota del juràssic. Twitter, Facebook, Instagram...

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain