La Vanguardia

Cine en las aulas

-

La carta d’Elena Ferrer Moregó (25/XII/2016) sobre el cinema a les aules sembla desprendre un cert aire de crítica sobre la utilitzaci­ó d’aquest recurs a les classes, arribant a demanar butaques, crispetes i llanternes. Els dibuixos animats, els documental­s o les pel·lícules de YouTube o de qualsevol altre mitjà no són bones o dolentes per se. En educació tot depèn de la intenció que es persegueix­i.

Les classes magistrals o els treballs per projectes, els murals o els PowerPoint­s, els exàmens o les exposicion­s orals no són bons o dolents per ells mateixos. Cada una d’aquestes activitats educatives aporta elements enriquidor­s per al creixement i el procés de maduresa dels alumnes.

En el cas de les pel·lícules, podria semblar als neòfits que és una manera d’entretenir criatures sense cansar-se gaire. Podria. Però quan un docent proposa veure una pel·lícula als alumnes, abans l’ha hagut de veure i analitzar-ne què en pot treure el seu estudiant, i darrere el visionat proposarà activitats de recerca sobre el que s’ha vist. No es pot ser crític amb aquesta mena d’activitat i després anar demanant canvis en l’educació i que les escoles siguin modernes i del segle XXI.

Veure dibuixos animats en anglès, per exemple, aporta als alumnes vocabulari, dicció, frases fetes i molts més recursos que les habituals classes en aquella llengua. I veure Gladiator, Gattaca, La llista de Schindler o Blade runner indueix a la reflexió i a la creació d’un criteri propi més fàcilment que la més bona de les reflexions del mestre.

Tots no aprenem de la mateixa manera. Tots tenim diferents graus en diferents tipus d’intel·ligència. Tant de bo les pissarres digitals haguessin arribat abans. Pissarres que, per cert, s’utilitzen per a molt més que per veure dibuixos animats. I sense butaques, crispetes ni llanternes.

CARLES BERLANGA OLEART Subscripto­r Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain