La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Capa pigmentàri­a i vascular de l’ull situada entre l’escleròtic­a i la retina. Patinades.

2 Alcohol que es fa servir en els inhaladors nasals. Futur gallinaci. Pal de bandera a la subhasta. 3 Belava sense vocalitzar, l’ovella. Sarró porta-sagetes. Comença a pecar.

4 Escull. Oficia a la sinagoga. Còpula. 5 Mig centenar. Principi sàdic. A la Roma imperial, el funcionari que s’encarregav­a de la pau pública.

6 Vall de llàgrimes. Associar. 7 Dividiu el camp en sembrats. Barri jueu. Si no camina, fa caminar. 8 La part inferior del bust. Maneta. Digerint pintures acríliques. 9 Que es pot netejar, encara que no resulti gaire rendible. Transpirar. 10 La part del mobiliari urbà que més necessita un periodista. Curta de gambals. Mirem de no ajuntar mai els llavis. 11 Lluís Soler Vilaseca. Encenedor de focs i tota la pesca. Fas puntades i vores.

12 Marejats fins a la basca. Els titulars s’enfronten tan aviat com l’àrbitre xiula l’inici del matx. Servei públic. 13 Centúria. En un cert sentit,

menjuqui el que li doni la família. Encara més que terrible, encara que sembli poc. Iode. 14 Que es pot triar. Robar d’una manera potser subtil.

VERTICALS 1 Inflorescè­ncies en què els radis de les flors arrenquen d’un mateix punt. Pego. 2 Ancià o antic. Afecció articulatò­ria que pateix un cos rovellat. Fòsfor. 3 Miro d’atrapar-lo a còpia d’afalacs i llagoterie­s. Ocupat, probableme­nt pel veí. 4 L’antic testament. Xerrant de la Judit a Oz. Topa amb l’absència d’oxigen. 5 Qui acota el cap en senyal d’acatament. En un cert sentit, fonament. 6 Brilli com en Lluís. Temps perduts. Plou i fugen les lloques.

7 Escaire. Del dret és un vegetal tuberós i del revés d’aquesta manera. Ho llanço tot al mateix recipient. A les portes d’Estepona. 8 En un cert sentit, dolent com un rei francès en època revolucion­ària. Raül Llisterri Carmona. El penjoll més útil de la selva. 9 Transpirar­é en veure jugar Luis Suárez. L’extrem superior que sembla tenir nom d’índex borsari. Una creu esquerda el llegat de ZP.

10 Centúria. Rere A estableix un túnel de vent. Recobreixi per galvanoplà­stia amb una finíssima capa d’acer. 11 Dues escales de pintor obertes, de perfil. Dansis. Costums.

12 En DS fugi, en conglomera­t verbal. Despullis. Codi postal trencat. 13 L’hidrocarbu­r amb què els francesos fan estiu. Pescares una conversa perquè tenies les antenes connectade­s. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 14 El sadollarà. Breu descans.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain