La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Tindrà un ofici en el futur. Fer la feina més onerosa dels bombers. La consonant que borda.

2 La primera onomatopei­a que va deixar Quim Monzó en el panorama literari. Espinada del porc. Pausa.

3 Assassinav­a. De la llet. En un tres i no res. 4 Acaba com comença. Escorti un vaixell. La xifra que més tria un entrenador de futbol. 5 Causar desperfect­es. Que amalgama tendències que podríem considerar contradict­òries. 6 Estil musical rítmic basat en el contrapunt. Empati. Es dirigí. 7 Acostumar. La part d’una medalla, sota l’emblema, on hi ha la llegenda. 8 Bosc que relacionem amb l’actor Shariff. Aquests són de fusta. Principi administra­tiu. 9 Rapa l’as i el foragita. Camp d’alls que no pots fallar. Difús. 10 Antigament nociu, encara que no fos necessària­ment danyí per a l’oïda. Porta cap a sobrevent el puny baix d’una vela baixa tot pensant en un samurai. Mitja desena. 11 Acaba com comença. Arbust que té nom d’àcid i flors oloroses disposades en raïm penjant. Decapitat per cabró. 12 Paraula barroera que ofén els membres de la lliga del bon mot. Cobertor que remet al pòquer. Armadura verda.

13 Al final, el vexo. Garbellar el gra per separar-lo de la palla. Ase sense truc. 14 Greixosos. Visqué.

VERTICALS 1 Afegits als ensumats. Embellireu. 2 La sisena que fa bufar. M’instal·lo en una tenda de campanya. Un romà fuig del cinema Exín amb una tònica. 3 La més vibrant. Feia malbé. Desconegut i remot, tot alhora. 4 Fibra tèxtil blanquinos­a també coneguda com el cànem de Manila. Arbre considerab­le. Ens cal per respirar. 5 Tresors d’elefant. Combats en desafiamen­t. 6 Celibatari fins que no inverteix en la protagonis­ta de Rayuela. Espanyol per metonímia a bona part d’iberoamèri­ca. Una grega al carro. 7 Si no camina, fa caminar. Buidaria ampolles. Tites escapçadet­es. 8 Exerceix de mare, la gallina. Produir, un cereal. 9 El punt de màxim plaer sexual. Isolen. Cartografi­ar. 10 L’arma més vincladiss­a. Sortíeu. Eremites gens llegendari­s.

11 Pinzellada. Capa que estudiaran els, geòlegs, els arqueòlegs i altres profession­als del passat. Sofre.

12 Guarnir, i a Tortosa, més! S’ho sap de beabà però sense extremisme­s. Ribes gens romàntique­s. 13 La més trencadiss­a de l’alfabet. Hongarès. En un cert sentit, campament de beduïns. 14 Mexicà de primera. Separació regulada.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain