La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Pararan esment en els efectes de la laca. Mesuris la llargària de les barques dels amants de la moda poligonera. 2 Estimo a qui remena les cireres. Laic que habita en un monestir sense haver fet els vots. Variant del forat de la bota de vi anomenat bonó. 3 Còpula. Pla. Conjunts de raïms dels ceps.

4 L’iberoameri­cà més picant. Paradisíac­a. Fòsfor. 5 Amèrica sense la simpàtica alemanya. Els oradors en un congrés universita­ri. No cus pas les culpes. 6 Emprenyis. Objectes.

7 Remenar els troncs d’un foc. Ho oferiran de franc, sobretot a Vielha. Sodi social. 8 Biga transversa­l o, segons on, balma. Un dels acrònims més cèlebres del dòping ciclista. Agrupacion­s de monjos que comparteix­en regla. 9 Ens cal per respirar. Deduiran, també, però ho reduiran una mica. Ressons literaturi­tzants. 10 Lil·liputenca. Osteïna, també. Disjunció oxigenador­a.

11 Sí provençal. Anorc, però sense vocalitzar. Pecíol que no vocalitza. Alts i escapçats. 12 Clavi un cop

mortal. Eclesiàsti­c que per disposició del papa el representa en un concili. 13 Indueixes a mantenir el conflicte en marxa. Posà una excusa. Principi caldeu d’urticària.

14 Impedeixes que l’altre s’expressi amb absoluta llibertat. S’ho tregui del damunt, amb una sacsejada, com qui fa un duel.

VERTICALS 1 Caracterit­za el casteller i l’herniat. Pago a un exministre socialista. Principi actiu. 2 Comença a imitar tothom. T’aplica la tàctica del mirall. Obeeixo les consignes d’un autor clàssic que es deia Marc Porci.

3 Esquilat. Exteriorit­zen la seva alegria. Sigui en ànsia. 4 As. La malaltia dels que s’hi deixaven la pell, fins al punt que la societat els aïllava. Persona que dirigeix un ball. 5 Dolent com un borbó francès a València. Sentireu. Corda gruixuda d’espart. 6 Que no hi és. Refredats. Est. 7 Matrícula holandesa. Persones que diuen coses. Enclusa de plater.

8 Paga un cànon per imposar cens sobre un immoble. Serp que té nom d’anar molt de pressa per a un estudiant de primer d’anglès. 9 Educat. Atrotinat. Preposició d’origen.

10 Centúria. Pellucar, menjucar engrunes. Ingenu recalcitra­nt.

11 El marcador del joc del billar. Es pentinen com Elvis Presley. Ceiba sense arrels ni puntes. 12 Relatives als nusos que gairebé semblen nadalencs. En un cert sentit, marró. Acaba com comença. 13 Piles sense cap ni peus. Faig servir la clepsa. Caixa de pi. 14 Valora les possibilit­ats. Cobreixi la part alta d’un edifici.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain