La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Tan bell com un galant. L’assenyala amb el dit per causa.

2 Encarregat de fer la crida a l’oració des del minaret. Qualsevol sal de l’àcid sebàcic. 3 Fer que es mantingui a flor d’aigua el protagonis­ta d’una festa de comiat de soltera. Corrandes mallorquin­es. L’article ponentí.

4 Ho conec, i és al sud-est. Forma del verb que expressa una acció passada sense interessar-se per la seva durada ni per la seva posició respecte a una altra acció. Mitjà de transport que pot ser de vida. 5 Alterem la se- renitat. Acceptem l’herència. 6 Quan fa vent li donen corda. S’embutllofa. En un tres i no res. 7 Miler. Línies que uneixen punts amb la mateixa anomalia de pluja. Aliè degollat.

8 Comença a actuar. Clavar els pals al costat de les tomaqueres. Molibdè.

9 Faci criaturade­s. Faci sofrir un canvi radical. 10 Hi posi manetes. La primera pregunta de tots els exàmens. Sumà. 11 El cor de l’orfe. Jueus mallorquin­s. Radical univalent de l’età.

12 Hidrocarbu­rs saturats presents en el gas natural. Lligar en pilota brava. Portada dialèctica. 13 Remeni el cafè amb llet. Lliurat a una ocupació que l’absorbeix totalment. 14 Faràs la feina de la balenguera. Humitejarà el terra com fa la natura els matins d’hivern.

VERTICALS

1 Cúmul que remet a un expresiden­t de la Generalita­t. Brollar. L’Àfrica pobra. 2 Eines que serveixen per a reblar claus, encara que no siguin tovets. Elaborà. 3 Comença a reobrir. Mal d’oïda (o micos). Estil que no és res de res. 4 Remenares els troncs per revifar el foc. Dissol el sucre tot tirant floretes a la cambrera.

5 Matrícula txeca. De forma allargada. Ajuntar. 6 Felí amb pijama que tendeix a agrupar-se de tres en tres. Abundàncie­s. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 7 Iode. Vores. Pot destapat pel talent de dibuixant Picanyol. La carta que sempre va per sobre del rei. 8 Costums. Sulfur d’arsènic que té nom d’adverbi.

9 Ninot de fusta giratori armat amb un escut a l’esquerra i un sac a la dreta, de manera que quan el cavaller l’escomet, si no és prou ràpid, rep un cop per l’esquena. Transpirar. 10 Cap d’abellot. No estima prou allò que hauria d’estimar. Principi d’alopècia.

11 Pena infligida. Torbs de muntanya. 12 Puc perdre el cap. Que es pot demostrar. Pitet sense arbre. Dia sense albada. 13 Alegrem les carns cuites amb verí per als hipertenso­s. Fer anar el cervell per crear projeccion­s de futur. 14 No pas accentuat. Principi de teologia. Serf de la gleva a l’antiga Esparta.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain