La Vanguardia

Sí als aranzels

-

El procés de globalitza­ció ha tingut uns guanyadors i perdedors clars en tots aquests anys marcats per la internacio­nalització de l’economia, les desregular­itzacions i la deslocalit­zació de la producció. Entre els perdedors hi ha les classes treballado­res, que han vist com, amb el triomf del model liberal i l’excusa de la crisi, any rere any, s’han anat perdent drets laborals i s’ha anat aprimant l’Estat social construït a Europa des de la darrera postguerra.

Alhora, s’ha produït una concentrac­ió de riquesa en mans d’uns sectors molt concrets i un increment de les desigualta­ts com no s’havia vist en molt de temps. Aquest procés ha perjudicat no només els països occidental­s en forma de desindustr­ialització, atur massiu o l’aparició de noves desigualta­ts, sinó també tots els països on s’ha perpetuat un model basat en l’explotació de mà d’obra quasi esclava, sense drets laborals ni mediambien­tals (que ha resultat més que rentable per a tots els que dirigeixen l’actual procés de globalitza­ció).

Davant del fracàs d’aquest model, trobo correcta la proposta d’introduir aranzels a tots aquells productes que provenen de països que practiquen aquest dúm- ping i forçar les grans empreses a relocalitz­ar la producció, en lloc de perpetuar un model basat en l’explotació global i la recerca del benefici pel benefici, que ja ha produït al món massa patiment.

TOMÀS NAVARRO

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain