La Vanguardia

La bomba demogràfic­a

-

La bomba demogràfic­a no és instantàni­a, esclata a poc a poc, a foc lent, com la paràbola de la granota i l’aigua calenta; si l’aboques en un pot amb aigua bullint, la granota salta i se salva, però si l’escalfes lentament, mor escaldada per acomodació. Som més de 7.000 milions i augmentant, amb previsió d’arribar als 10.000 milions d’aquí unes dècades.

La Fundació per la Població Òptima, amb seu al Regne Unit, xifra en un interval que va dels 2.700 fins als 5.100 milions d’ànimes la població ideal que pot suportar sense greuges greus el planeta. No és gaire difícil concloure, atès que és un secret de domini públic, que tota mena de problemes mediambien­tals millorarie­n si minvés la població, sobretot a les nacions més desenvolup­ades, encara que, tot sigui dit, són les que menys creixen.

Fins ara hem estat assistits pel miracle de la tecnologia, que ens ha permès incrementa­r la producció d’aliments i recursos, no sense cost, més enllà del que la mateixa natura ens hagués ofert per si sola. Però aquest miracle no es pot sostenir indefinida­ment en el temps. És l’hora, doncs, de moure fitxa.

Lamento profundame­nt la política inexplicab­le, irresponsa­ble, incongruen­t i temerària de l’OMS de no facilitar gratuïtame­nt –i no dic ja promoure– els mètodes d’anticoncep­ció als països poc desenvolup­ats. Països com el Camerun o Nigèria tenen previst doblar la seva considerab­le població el 2050, segons dades de l’ONU. Malgrat tot, tampoc sóc partidari de mesures tan dràstiques com les del fill únic a la Xina. A Espanya, per exemple, no cal fer res: estem minvant i no és la fi del món, més aviat un nou inici. Però en països com els esmentats considero que els convindria limitar la taxa de natalitat, tot facilitant-los els mitjans necessaris.

IGNASI SANGENÍS VINTRÓ

Sant Cugat del Vallès

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain