La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Material que crema o produeix laceracion­s de tota mena. Ho tinc coll avall perquè ho assumeixo. 2 Comença a drenar el riu per por de, finalment, perdre. Roure engalanat, de tan carregat de glans com està. A les portes de Bratislava. 3 Quan són cent parlem de velocitat i quan són deu mil de fons. Criatures mancades d’ales. 4 La mar grega. Gens genuí. Vist amb caputxa.

5 Venudes a qualsevol preu. Aquesta va més dreta que un rave. 6 Ens cal per respirar i per exposar dilemes. Sortides a la valenciana (i vilanovina i tantes altres). Fet servir. 7 Sacarà en absència de l’as. Triftong de la tercera edat. Iuca arrencada de soca-rel. En un tres i no res. 8 Residència de la tercera edat. Sessió habitual a l’aula. Un que cinquantej­a. 9 L’esperat final del combat. Que és digne d’alabança. Ullal llimat. 10 Persona jove, alta i corpulenta. Brando la bandera. 11 Liliàcia que s’ha posat de moda de manera ben vera. Plat fondo de metall. En un cert sentit, una fècula de fàcil digestió que s’obté d’una palmera.

12 Relatiu al tars del gran Tarsan. Relativa als greixos que presenta el fill enamorat de sa mare. 13 Gens informada sobre una matèria concreta ni sobre la vida en general. El tercer en discòrdia. A. 14 Gana extrema. Deixa d’exercir de professor de francès.

VERTICALS 1 Acceptats a l’empresa amb contractes temporals que mai no arriben a l’any. Passiu, com si de tan descansar tragués el fetge per la boca. 2 Lluita constant. L’embotit que és gentilici. 3 Clàvies emmetxades a la part posterior de la telera de l’arada tradiciona­l. Senyors anglesos que relacionem amb una càmera, no pas frigorífic­a. 4 Acaba com comença. La meitat del diàmetre. Si se’n surten així és que no reben cap ferida. 5 Veure en anglès. Aixella amb un punt volat. El ficus després de la poda. 6 Falsedat escampada per ferir l’al·ludit. Encegats per la política hongaresa. 7 L’Hug quan perd el cap. Tractada amb píndoles de tot tipus. Has perdut la porteria de rugbi.

8 Espai de temps transcorre­gut. Albí i sense extremisme­s. Una consonant que borda. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 9 Monstre que espanta les criatures. Semblant a la saliva. 10 Caverna, cova. Fan servir a l’americana. Institució de les Lletres Catalanes. 11 Menarem una vida de vocalistes. Ases que coneixen tots els trucs. Doble. 12 Òxids d’itri. Escollí. Sofre. 13 Cruïlla entre l’erotisme i la pornografi­a. Pot ser líquid o totalitari. S’estirés per descansar. 14 Impedit el pas. Conjunt de pedres planes que formen la volada d’un balcó.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain