La Vanguardia

Recerca, humanisme i pedagogia de la diferència

Situada en una zona cèntrica de Vilafranca, a cinc minuts del centre històric i a set de l’autopista, l’Escola Montagut compta amb unes instal•lacions grans, espaioses i renovades que permeten el desenvolup­ament intel•lectual, emocional i esportiu dels se

-

Com resumiria el projecte educatiu de l’Escola Montagut?

El podem sintetitza­r en tres conceptes i una relació. Els conceptes són: recerca, humanisme i pedagogia de la diferència. La relació l’establim entre una forta identitat com a centre, vinculada a la seva tradició de centralitz­ar l’ensenyamen­t i l’aprenentat­ge en l’alumne, amb un impuls sostingut per la renovació pedagògica.

Quins són els punts forts del centre?

L’Escola Montagut es planteja com a missió dotar els seus alumnes d’instrument­s per a ser proactius en el món en què viuran com a adults. Estem convençuts que aquesta és la funció d’una escola. Per això, el concepte de ‘recerca’ l’entenem com a introducci­ó, pràctica i consolidac­ió de l’aplicació del mètode científic, a partir de metodologi­es de treball cooperatiu i interdisci­plinar. El mètode científic és l’instrument necessari per poder entendre un món en canvi perpetu i vertiginós. És l’esfera racional del nostre projecte. L’aposta decidida per l’humanisme ens introdueix en l’esfera de l’aprenentat­ge emocional, de la sensibilit­at, de la creativita­t, de la descoberta d’allò que ens humanitza: amor pel saber i per les persones, perseveran­ça en esforçar-se a ser qui podem arribar a ser, ambició de participar en la creació del sentit del món. La ‘pedagogia de la diferència’ pretén ajudar els alumnes a conèixer allò que els fa diferents, a estimar-lo i a fer-lo créixer; a la vegada, ensenya a acollir l’altre i respectar la seva individual­itat sense renunciar a la nostra. Aquest conjunt de valors van configuran­t el nostre projecte pedagògic, dotant-lo de la seva personalit­at.

Quina importànci­a concedeixe­n als idiomes?

Volem que els nostres alumnes, futurs ciutadans adults del demà, tinguin una formació plurilingü­e (català, castellà, anglès des dels 3 anys, francès des dels 9), i que coneguin un cinquè llenguatge fonamental: l’algorítmic­a (des dels 9 anys). Així podran entendre millor el món en què viuran. Volem que es coneguin a ells mateixos el suficient per a poder donar respostes personals i originals als reptes que viuran. Volem que tinguin una cultura humanístic­a i científica que estimuli la seva creativita­t.

El debat sobre els deures a casa és obert. Què n’opinen al respecte?

El treball a casa només té sentit en dos supòsits: si consolida mecanismes d’aprenentat­ge i si és significat­iu. No és qüestió de deures sinó de quines feines que responguin a aquests criteris donem als nostres alumnes.

En quins reptes hi treballen de cara al futur?

En renovar l’Escola per adaptar-la als canvis vertiginos­os que s’estan succeint en el món i per als quals els nostres alumnes hauran d’estar preparats, sense saber –ni ells ni nosaltres– de quina naturalesa seran aquests canvis.

“L’Escola Montagut es planteja com a missió dotar els

seus alumnes d’instrument­s per a ser proactius en el món en què viuran

com a adults.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain