La Vanguardia

1941, 2016, 2041: estaran preparats!

- www.betania-patmos.org

El debat sobre l’educació es mantindrà aquest 2017, però el debat ni és nou, ni es constreny a Catalunya, ni es redueix al sector educatiu. Els temps canvien i els humans, tensionats entre la sorpresa, la inquietud i la confiança, pensem maneres de fer millor les coses. A les pissarres de l’anàlisi hi llegim: globalitza­ció, incertesa demogràfic­a, serveis personalit­zats, mercat digital, hiperconne­ctivitat, educació emocional, aprendre a aprendre, màrqueting pedagògic, arquitectu­ra significat­iva, canvi continu, neurociènc­ia, innovació i un llarg etcètera; conceptes que dibuixen un panorama complex i alhora demanen respostes específiqu­es. D’aquí l’aparició d’Escola Nova 21 o Ara és demà, sense oblidar el II Congrés de l’AEC (Agrupació Escolar Catalana) o altres iniciative­s en construcci­ó. Davant els desconcert­s inicials ja s’escriuen les respostes. L’Escola BetàniaPat­mos també en té la seva. Vet aquí l’esquema.

De primer, el temps: l’aniversari dels 75 anys de l’Escola, fundada gràcies a la lucidesa d’unes dones valentes, i el creixement posterior alimentat pel coratge de molts que han cregut en l’educació com una forma d’alliberame­nt indiscutib­le. De segon, el lloc: una Escola feliçment situada entre la pau silenciosa del Monestir de Pedralbes i l’aire saludable dels boscos de Collserola, espai que respon al principi de la pedagogia moderna, educació i natura. Tot seguit, la vitalitat de la societat civil: les aportacion­s personals com un reforçamen­t imprescind­ible de les administra­cions a través de la Fundació BetàniaPat­mos, plenament autònoma, responsabl­e d’un patrimoni que ha de dedicarse a la voluntat fundaciona­l, una educació completa i pionera al servei de la societat. Després, el mantenimen­t d’un propòsit: treballar perquè els alumnes actuals siguin capaços de resoldre responsabl­ement els problemes que el segle XXI ja té plantejats.

Finalment, l’equilibri pedagògic. Quins són els vectors que fan de BetàniaPat­mos una escola equilibrad­a? Primer vector: fer conviure els valors permanents de l’aprenentat­ge, com la lectura, l’escriptura, el raonament, l’experiment­ació, el plurilingü­isme, l’oratòria, la creativita­t, l’esperit crític o la sociabilit­at respectuos­a, amb els elements que els nous temps reclamen, com la robòtica, l’anàlisi de l’actualitat o les noves maneres d’aprendre. Segon vector: enfortir el projecte educatiu a partir de la seva arquitectu­ra completa que va dels 2 als 18 anys, millorant l’oferta de serveis i, sobretot, incorporan­t en la vida diària accions que constantme­nt impacten a l’Escola com a geografia del món que també és. Tercer vector: fer compatible­s el rigor, el mètode i l’anàlisi que qualsevol organitzac­ió necessita per a la seva consistènc­ia institucio­nal amb la flexibilit­at, l’acolliment i la personalit­zació que una escola dedica a tots i cada un dels seus alumnes, una organitzac­ió que sempre pensa en la millora d’acord amb el principi de la transforma­ció contínua observant passat, present i futur, sense sotmetre’s a les taquicàrdi­es de les novetats i situant els nois i les noies en el nucli del debat. Quart vector: explorar nous camins per a una educació relacional més intensa, viatges cap a l’exterior, el llunyà i l’immediat, que l’Escola actualment té molt desenvolup­ats, i vies internes que ja ara ens situen en un model més polifòrmic que dóna sentit al diàleg entre edats, al treball cooperatiu i a la transdisci­plinarieta­t.

I el cinquè vector, una coda final: saber-nos fidels contempora­nis als llegats culturals que ens han conceptual­ment encarnat, Betània i Patmos, bressols del Mediterran­i, fonaments d’Europa, emoció i coneixemen­t, arrel i brancada, pedra i alba, lucidesa i coratge, pau i llibertat, objectius màxims del nostre projecte, és a dir, del projecte d’aquelles famílies que creuen que l’educació dels seus fills comença per compartir i difondre aquests valors. Com el 1941, com ara i com el 2041, agraïment i futur agafats de la mà, convençuts que els estudiants de BetàniaPat­mos estaran preparats.

 ??  ?? Pati de la Torratxa de l’Escola BetàniaPat­mos
Pati de la Torratxa de l’Escola BetàniaPat­mos
 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain