La Vanguardia

Eutanàsia econòmica

-

La Contra “Les pensions arribaran a caure entre un 35% i un 45%” (30/I/2017) deu haver amargat el dia a molts lectors. De la lectura del titular es podria deduir que de sobte, com si fos un gran cataclisme, els jubilats ens trobaríem amb la nostra pensió reduïda fins a un 45%. Encara que després de llegir l’entrevista amb el senyor Zubiri veiem que aquesta depreciaci­ó de la pensió serà escalonada, ja n’estem vivint els seus efectes.

El pitjor arribarà quan els pensionist­es arribin als 88 anys, en què poden veure reduïda la seva pensió a la meitat d’ara. I això no deixa de ser igualment dramàtic.

Cal suposar que el senyor Zubiri sap de què parla, que amb les coses de menjar no s’hi juga. El seu escenari de futur per als jubilats és tràgic. A més, quan a partir de la jubilació el pensionist­a té difícil buscar altres alternativ­es per completar la pensió, haurà d’ajustar el seu pla de vida a la devaluació de la pensió. I quan arribi l’any en què la pensió li impedeixi viure d’acord amb les seves expectativ­es econòmique­s haurà de posar la paraula fi.

I és que, com diu un altre Zubiri, el filòsof Xavier Zubiri: “Saber no és raciocinar ni especular: saber és atenir-se modestamen­t a la realitat de les coses”.

ENRIC NEBOT NONELL

Celrà

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain