La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Aquest jugador és especialis­ta en fer sonar la flauta per casualitat. T’agites com la superfície del brou quan arrenca el bull.

2 Adreçar-se a algú amb un punt volat. Es tranquil·litza i afluixa els esfínters. 3 El palíndrom que ha prosperat a la xarxa per representa­r una riallada molt hilarant. Un cetaci a la sínia. Insultar greument. 4 Que obeeix la mateixa llei. Regeix la nostra convivènci­a, tot i que sovint sembla de la selva. A l’entrada d’Ugarit.

5 Pupil·les de col·lecció. Expliqui clarament un afer confús. 6 Est. Brollarà amb autoritat. Devastat i gens fèrtil.

7 No m’enfonso, sobretot perquè llegeixo missatges penjats. Ili, també. L’Impost d’Activitats Econòmique­s.

8 Explica històries. Agrupacion­s sentimenta­ls senars. Sofre. 9 Doble parella. Del dret, és una topada brusca i del revés un malvat de baixa estofa. Situar al calendari. 10 Els que van fent via. Nyap que provoca conseqüènc­ies. Mamem sense ajuntar els llavis. 11 Na Mirna quan deia coses que no tenien ni cap ni peus. Pot ser de futbol o de senyoretes. Cartes que no s’envien per correu. 12 Peça de ferro que serveix per ajuntar coses. No l’un, sinó el de més enllà. El nucli de l’audàcia. 13 As. Servent. Planta pins per Bora Bora. 14 S’expressa com un moix mallorquí. Contenidor­s de ciment en pols a punt de ser pastat.

VERTICALS

1 Corbates de panys llargs i amples per abrigar-se el coll sense necessitat de caure en l’execrable foulard. Aquest té tres cònjuges alhora. 2 Allevi. El subornarà a còpia de pa amb tomàquet. Iode. 3 Aquesta comercia amb una de les fruites més inflades. Ho faig créixer. 4 Comença a blanquejar. Que viu als boscos. Agitem l’ala. 5 Substància lliscosa. Habitacle d’una comunitat d’abelles. Consonant que borda. 6 L’ànim sense romà. Instal·lar-se entre el brancatge. Lama que no ajunta els llavis ni per resar. 7 En Xavier Romeu Iniesta. La part posterior del tendal. Cobreixis un edifici. 8 Acaba com comença. Crit del pollí. Robat i sense vocalitzar. Est. 9 Doble obstacle a la francofoni­a. Solcar els camps amb voluntat productiva. A la vora de Kurosawa.

10 Buideu ampolles. Aquesta fabrica aquella substància que abans feia anar colltorts els que no encertaven la talla de la camisa. 11 Aquesta deriva de l’oli. Assistirà a missa. Mig blau.

12 Impost anglosaxó que capgira la xerrameca. Fa la feina de sant Martí. Té molts seguidors. 13 Escoltava benignamen­t un prec i concedia el que se li demanava. Tallaré al zero.

14 Apedaçades. Gens abundós.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain