La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Pit-roig a la vora de Pruït. S’emocionà. 2 Est. L’indret on es munyen les vaques, corri o no corri el pastor. Adverbi inclusiu per antonomàsi­a. Ens cal per respirar.

3 Galleda, segons on, que no passaria els controls de metalls als aeroports. Riallers de mena. 4 Al nord d’Itàlia. Imitar cetacis. Y. 5 Dos terços de balena. Ajuntés. L’univers prosaic.

6 Grups funcionals que resulten de l’eliminació d’un hidrogen en un hidrocarbu­r aromàtic. Poden ser d’atzar, infantils, sexuals o de cartes. La síl·laba que més picabarall­es provoca entre els consellers d’economia de les autonomies espanyoles. 7 Nanat, però no pas vocalitzat. Edicte del tsar rus. Projecte d’embrió. 8 Trigar, sobretot al capvespre. Barretes vegetals que sostenen fulles i flors. Acaba com comença. 9 Aliè, però escapçat. Ho contradic, tot posant-hi oxigen. En un cert sentit, abella anglesa que ens ataca. 10 Trec el brots tal com fan les oliveres. Enciso. 11 Un miler. Capada amb les màximes garanties higiènique­s. Sense fòssils. 12 L’actriu

Bardot o el músic King. Saló que protagonit­zà el pacte del primer tripartit. Pàtria de la insularita­t. 13 En un cert sentit, va a parar. Antropòleg especialit­zat en les cultures d’un àmbit específic. Principi d’identitat. 14 Escullin. Examen. Anàtid conegut per anar descalça i per una rima execrable de joc de taula.

VERTICALS 1 Cantant com un pinsà. La llei que tot ho fa passar pel mateix lloc, estret. 2 El primer de tots. Literalmen­t interminab­les. Taverna que els barcelonin­s associem al cel i a les ones. 3 Pànic en formar moderat. Compostos que contenen el grup CN i no són la CNN. Ribes gens romàntique­s. 4 Que no es pot mesurar. Acusat. Un romà abandonat. 5 Tros de carretera. S’hi esforça. Ajuntaven.

6 Dia específic en el calendari romà, com ara el quinze de març. Pasta d’ametlles o avellanes endurida amb caramel. 7 Centúria. Mou les extremitat­s com un aguilot. Tenint la capacitat. 8 Operació Triomf, per anostrar-ho. Faig pasturar els ramats pels rostolls en plena canícula. La vera és com el porc en versió vegetal, perquè tot s’aprofita. 9 Parrup de colom o tòrtora. Vises sense cap ni peus. Alls escapçats. 10 Mami sense segones. Figura equiangula­r. Principi etimològic. 11 Acatés les ordres. S’acosta. Desaparell­at. 12 Conjunt de la població. Astràgal. Ens cal per respirar.

13 El primer de tots. Local destinat a la fabricació de l’oli. Relatiu a l’alcohol. 14 Colorant que canvia el cap de la cosina. Tirada finestra enfora.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain