La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9655

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Us eixampleu d’una manera ginecològi­ca. Cullera grossa, sobretot a la Garrotxa. 2 Ultrapassa una frontera. Qualitat màxima, fred màxim o rigidesa mortal. Al capdavant d’un avió d’Ibèria. 3 Associació de jardineres inquietes. Cadascuna de les peces que componen el calze d’una flor. Fa rodolins. 4 Ho fessin servir als Estats Units. Entrant corb o angulós del marge d’una fulla. 5 Club de Natació. Sodi social. La part més cavalleres­ca de l’equip, però més que pels cavallers, pels cavalls. Sindicat d’origen anarquista. 6 La massa líquida més àmplia de la terra. Dispersió estable d’un líquid que conté en suspensió partícules diminutes d’un altre líquid, com la llet els glòbuls de mantega. Acaba com comença. 7 Treballar tot pensant en Jesús Moncada. Esclaus espartans presents a totes les pilotes.

8 Llasti una embarcació amb sorra, em sap greu. Agitació de xes. Mata de la família de les papilionàc­ies que, agitada, queda molt crua. 9 As. Isoli. Es mofi de la manca d’oxigen. Dues que cinquanteg­en. 10 Guies, capdavante­rs. Ho feia servir a l’americana.

11 S’ajusta. Anàvem conjuntats. Escac no és. 12 Faré la feina de les puntaires. Treta de context. 13 A. Pentinem la llana amb la carda. En un cert sentit, eructes. 14 Sortegis. Traspuarà.

VERTICALS 1 Divinitat femenina que és present en tota idea. Antiga mesura d’àrids, sisena part de la mesura pròpiament dita, equivalent aproximada­ment al cóp o al mesuró. L’aliatge més comú. 2 Acció d’imposar peremptòri­ament una cosa a fer. Esbalaí. 3 Pla quan comença a lliscar. Equivocaci­ons. Fluor. 4 En Capone. Enverinava. Vici que ens fa perdre el cap. 5 Pot ser de cafè o de vàter. Isolaràs. 6 Est. Existeix. Ermites llegendàri­es. Capdavante­r. 7 Esgarrapàv­em com bèsties. El país més picant d’Iberoamèri­ca. Preposició d’origen. 8 Nord-americans. Varietat criptocris­tal·lina del quars molt present a la prehistòri­a. 9 Legal, però que no és vocalista. Ens ho mirem. Cascos protectors. 10 L’article ponentí. Moneda valenciana de coure, amb un valor de 6 diners, encunyada pel rei Felip V d’Espanya. Fumera que amaga la divinitat del sol. El primer de tots. 11 Lloc on es muny les ovelles i es fa formatge. Y, Y, Y. Víctor Soler Diumenjó. 12 Sofre. Inicieu un procedimen­t penal. Accepta les ordres rebudes. 13 Vent molt calent, sec i sufocant, que bufa ocasionalm­ent sobre els deserts d’Aràbia i d’Àfrica. Senyor en el paper redemptor de la humanitat. 14 Fornir de provisions. Xerrarà com les oques quan van al teatre a aplaudir a les seves altres oques.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain