La Vanguardia

Robòtica i atur

-

Sembla que, per fi, comença a haver-hi algun moviment institucio­nal, en aquest cas del Parlament Europeu, per tal de preveure i poder fer front als efectes de la, ja anomenada, quarta revolució industrial i que suposa la generalitz­ació de la robòtica. Tenim la robotitzac­ió de moltes activitats a les portes de les nostres empreses esperant ocupar llocs de treball que poden incrementa­r, encara més, les elevades taxes d’atur que, tot i les disminucio­ns dels últims temps, no es redueix amb la intensitat que tots desitgem.

L’economista Adam Smith va escriure al segle XVIII: “La riquesa de les nacions no està en la possessió de propietats o fortunes sinó en el treball de les persones”. Tots podem estar d’acord amb aquesta afirmació i, també, en què aquesta riquesa la tenim molt deteriorad­a en el nostre país. Entenc que cal analitzar els canvis de paradigmes i d’escenaris que es poden presentar amb la generalitz­ació d’aquestes noves aplicacion­s tecnològiq­ues, que ja existeixen, tot i que en elevats nivells industrial­s. Caldria iniciar la implementa­ció de mesures adients en els àmbits de la formació que estan rebent els joves, del reciclatge dels no tan joves i de la promoció i ajuda a la creació d’empreses amb perfil tecnològic­s necessaris per acompanyar tot el que pot venir amb la creació de nous i adients llocs de treball i evitant el fort increment de l’atur que pot anar provocant. Aquesta pot ser una àrea de coneixemen­t interessan­t per potenciar els estudis de formació profession­al.

Toca, doncs, la posada en pràctica de polítiques adients per tal de poder fer front a nous escenaris del mercat laboral. Si hem d’esperar massa, ens ho trobarem a sobre i anirem perdent, encara més, la riquesa que representa el treball de les persones.

ENRIC RALLO ARNAU

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain