La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Inventa. Posem dos manuscrits l’un al costat de l’altre per veure què tenen en comú. Pinyol que pot arribar a ser polar. 2 Ens cal per respirar. Nou en una matèria. Aixeca les potes davanteres com un cavall encabritat. 3 Que passa amb freqüència. Ens complaem en perllongar el seu patiment. 4 Sigui. Xifres que figuren a tots els calendaris. La roba més fina de Badalona. 5 Acceptaré l’herència. Decidís perdre el cap per uns cossos esporífers. Res no és. 6 S’acosta, baixa. La reina de l’hipòdrom. Oficial subaltern en l’antiga Roma. 7 Hi és. Terme botànic que capgira l’entrada. Al principi l’abandona, però al final l’acaba. 8 Un miler. Traç. Dipòsit de vots. 9 Davant d’un sacerdot n’eleva la dignitat. Greixatge que es pot fer amb paper moneda. 10 Comença a purificar-se. La part de dins d’un ministeri inquietant. Comença a oxidar-se. 11 Raparà al vocalista perquè deixi de ser un as. El reialme de Mahoma. S’equivoqui no llegint De Luca. 12 Els actors d’una companyia.

Suscitada. A les portes de la Mediterràn­ia. 13 Processos de divisió de cèl·lules. Aparell de destil·lar.

14 Transpirem. Isoli. Sentir.

VERTICALS 1 Els donàvem consistènc­ia. Pitges. 2 Res no és. Els sentits que permeten sentir en un dels seus sentits. Hi poseu el recanvi natural.

3 Entrà al país del costat amb mentalitat imperial. Tragui rai. No el deixa avançar. 4 Aeri, però gens vibrant. Torni a repartir cetmes. La primera pregunta de tots els exàmens. 5 Pentineu algú a la manera d’Elvis. Relatius a la capa que embolcalla els embrions. 6 Afecció caracterit­zada per la presència de lesions erosives, amb fons de color de mantega i contorns inflamator­is. El nom més metàl·lic dels claudàtors. Dia sense albada.

7 No és pas una mera cimera. Membre (amb teïna) de l’orde de clergues regulars fundat per sant Gaietà de Thiene. Feliç com un camp parisenc.

8 Faig la feina de l’imant tot fent fora l’entrada de l’alfabet. Aniran a parar. Escaire. 9 Res no és. L’acullo en una residència per a gent necessitad­a. De les criatures boscanes més erotitzade­s per l’imaginari. 10 Ernest Pérez Bordiu. El destino per a un ús. L’or de la cuina meditarràn­ia. 11 Relatiu a la medul·la espinal. Troballa de col·leccionist­a. 12 Musteint les plantes, el sol. Creixo com un roure.

13 Li diu el nom del porc mentre esberla una pedra. La fosca. El prefix que tot ho duplica. 14 Gec de pell usat pels pastors. Alliberar algú d’una obligació.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain