La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Les pedres més musicals. Robust, resistent. Una grega al carro de Roma. 2 Comença a oxidar-se. Os piramidal del carp. Escollir. 3 Desfà la vora. Enganyares tots els tripulants de les traineres.

4 Aquesta vocal sempre surt rodona. Inèrcia i lentitud. Corda gruixuda i molt forta. 5 Diuen els manuals de moda que qui ho vol fer ha de patir. Amagats. Nitrogen. 6 Haurà perdut els extrems. Aparco la barca al moll del banc abans d’assaltar-lo. El sector central és laic. 7 Buidaràs ampolles. Assenyala amb el dit la modista. 8 De l’os que més fa pensar en l’antiga Unió Soviètica. Gerra amb dues nanses. La part posterior del banc. 9 Ribes gens romàntique­s. Exerceixo d’àrbitre. Societat no religiosa. 10 Arribà a ocupar un bon lloc. Aquestes les posseïm.

11 Símbol septentrio­nal. Plena de sorra. Tomba com una truita. 12 Irada en ple sant Jordi. Cases pairals. Puny d’espasa. 13 Pot ser d’assaig o d’escapament. Em clavarien una pallissa. L’hidrocarbu­r que els francesos troben més estiuenc. 14 Tapio. Tingues una identitat concreta.

VERTICALS 1 Baixa fent la croqueta. Mineral també anomenat autunita, sense cap relació (no paronímica) amb la uralita. 2 Boxes sense cap ni peus. Que té una inclinació desmesurad­a al plaer carnal. A l’entrada de Rupià t’acabes un xarrup. 3 Centúria. Rèptils escatosos. Fusta noble que et pot deixar KO o fer-te pensar en un baobab. 4 Xumà amb èxit indiscutib­le del mugró que li tocava. Porters de palau. La més vibrant de l’alfabet. 5 Carregar-se de doblers. Ho inventaré. 6 Hi posi manetes pertot. Pintin a la pell d’algú. Així comencen tots els edificis. 7 El gos de l’alfabet. Permet distingir els corredors d’una cursa. Trona des de la qual el predicador predica. 8 Rígida i enravenada pels referents entre àrtics i desèrtics. Anar de bars amb aquella alegria assedegada. 9 Vibrar alfabètica­ment. Expressar-se com la granota. Estacions de servei al bell mig del desert. 10 El mata per degollamen­t. Establimen­ts d’aquí. El triftong de la tercera edat. 11 Mancat d’alegria. Costum establert. A les portes de Galícia. 12 Acoloreixe­s amb tota la gamma de sant Martí. Ho acoloriu, copietes, mentre demaneu la Murdoch que segui. 13 Passem el talla-gespa pel jardí de la Reial Acadèmia Espanyola de la Llengua. El mal lleig de l’horòscop. Au, pren!

14 Navegant amb el joier Xènius. Dones que llueixen una aliança.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain