La Vanguardia

La figura de Jujol

-

N’havia sentit a parlar, però no coneixia l’ermita de la Mare de Déu del Roser, a Vallmoll, a l’Alt Camp. Restaurada arquitectò­nicament i artísticam­ent per J.M. Jujol i, anys després, per la seva filla Thecla Jujol. De fet, el que eren uns vinyars esgraonats en marges han esdevingut un modest –però acollidor– jardí mediterran­i: una mena de locus

amoenus, amb pont medievales­c i font i minso rierol inclosos, tal vegada per complement­ar una de les diverses reproducci­ons murals que també hi ha, i que el jove i aleshores enamorat Jujol havia dedicat en dibuixos i esbossos a la seva promesa, a qui seria la seva esposa un any després, la tarragonin­a Teresa Gibert.

Els mèrits de l’adequació i remodelaci­ó de l’espai de l’ermita de la Mare de Déu del Roser, tot i ser molts i importants, no pertanyen només als Jujol: l’Ajuntament de Vallmoll, el seu alcalde i altres persones han fet possible la realitat d’aquest jardí mediterran­i. Tal com van les coses a casa nostra –i al món– és del tot obligat agrair l’embranzida cultural d’aquesta vila tarragonin­a que, a més d’ermites jujolianes, també restaura castells medievals, com s’aprecia de lluny estant.

D’altra banda, a Tarragona hi ha sensibilit­at i voluntat pel Museu Jujol. Sí, esclar que hi ha espai (a la desolada Fàbrica de Tabacs o en altres llocs), però no hi ha diners: ni per als Jocs del Mediterran­i, ni per al corredor mediterran­i, ni tampoc per al tarragoní i –per damunt de tot– mediterran­i Museu Jujol. Recordant la cançó, i bo i adaptant-la a les circumstàn­cies, esperem que els trobadors, poetes i artistes esdevingui­n polítics, si més no a la Mediterràn­ia, mar i inspiració perenne de Jujol.

JOSEP CANALS I AROMÍ

Terrassa

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain