La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Mullats. Comerç. Ho conec, és a la brúixola. 2 Armadura verda. Ho oloro, sense la líquida. Garrepes com en Molière. 3 Que té un nombre de carpels igual que el de peces dels altres verticils florals. Cobert amb teixits. Fòsfor. 4 Acaba com comença. Conjunts de gent. Ministre del culte jueu. 5 Li farà un homenatge amb un cert aire vintage o retro. Lloc airejat cobert de branques destinat a resguardar del sol les plantes que hom hi posa. 6 Es dirigí. Casa solemne, que cal mencionar. Mamàs que no ajunten els llavis. 7 Riba de ferroviari. Reietons àrabs. 8 Navegui d’una manera determinad­a. Ens posem una mica més drets. El gran Mèxic. 9 Cua de porc. L’espai que pot recórrer un gos lligat. Els dels vehicles que passen per un peatge d’autopista en determinen la tarifa del peatge. 10 Goma resina amb propietats expectoran­ts. Dificulto la fluïdesa del rival. Centúria. 11 Acaba com comença. Salsa composta amb alls pelats i finament picats en el morter, afegint-hi oli i debatent-ho tot fins que en resulta una emulsió. Feixuc.

12 Fem com els núvols d’hivern, i deixem anar volves blanques. Xuclar d’un cigar. Quasi és gol. 13 Dies sense final. Relatius als avantpassa­ts. La seva sopa és molt òbvia. 14 No coneguis alguna cosa. Mesuri amb els peus, tot passejant.

VERTICALS 1 Farà créixer la població ovina. Teixit de cotó amb lligat de tafetà. 2 Metalls nobles molt apreciats pels atletes. Corba l’esquena. Veig que vaig encaputxat. 3 Fòsfor. Nombres presents a les benzineres que indiquen la velocitat de detonació del combustibl­e. Gairebé el claven. 4 Encordar les coses tot pensant en Hitchcock. Dimoni. Ens cal per respirar.

5 Escampa males notícies contràries a la reputació d’algú. Buidar per dins alguna cosa. 6 Feu una remor sorda com de borinot. Aparelli una embarcació per emprendre la navegació. Sis del Priorat. 7 La medalla dels asos. Superfície­s amb cràters que ens porten records d’astronauta. Elements per penjar-hi cartells públics que més remeten a la idea que la publicitat és una droga. 8 Animals amb els quals un grup humà sent una relació mística. Regió grega. 9 Iode. Crit de cabra. Avió amb dues ales unides per tirants.

10 Francès. Pelegrines. Comença a tenir aspiracion­s. 11 Llança una embarcació al mar amb gasiveria. Jugar al rei implica fer això, respecte al director del joc. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 12 Agredir a la sala de billars. La part superior del xoriço. Has perdut una porteria de rugbi. 13 Senyor. Desaprovo. Penes d’ídols. 14 Mires pel forat del pany. Trïi.

 ??  ?? Núm 9692
Núm 9692

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain