La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 L’acció més productiva que fan els cereals. Conjuntem, anem la mar de bé. 2 Marca de rentadores que capgirava la terra. Ho humitegeu tot amb rou. Destral que tendeix a anar endavant. 3 En un tres i no res. Lligada amb cordills en pilotes. Moviment de piragüista. 4 Que s’emprenya amb facilitat. Pells girades que alguns parlants donats al barbarisme troben pretèrites. Rotem sense vocalitzar.

5 Presència i voluntat omnipotent de la divinitat. S’equivocarà tot vagarejant. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 6 Your Questions. La peça de roba interior que té nom d’incompleta. Ho compro a molt bon preu. 7 Estats Units d’Amèrica. Pot ser animal o per motor. Portada dialèctica. 8 Dit d’una afecció molt greu per influència de l’anglès. Sales d’exhibició de ficció representa­da.

9 Les notes que no escoltem però que, igualment, formen part de la partitura. La reina de l’hipòdrom. 10 Comencem pel començamen­t. Pinyolada. Et convidi amb insistènci­a a visitar el centre de secundària. 11 Deformat. Plena d’ira. Comença a entrar. 12 L’article ponentí.

Camps d’eres. Tibat com les consonants que marquen temps mort al bàsquet. Ens cal per respirar. 13 Repeteixi. L’arma blanca que demana ser emmagatzem­ada. El metall més noble. 14 El fa l’alpinista quan conjuga el verb coronar. Triïs democràtic­ament. Fet servir a l’americana.

VERTICALS 1 Et baralles a esgarrapad­es. Pot ser nefrític o una simple descomposi­ció. 2 La nota més vàcua. Les més tòtiles de les que porten perruques. Introdueix­i una papereta en una urna.

3 Nom addicional, epítet. Adverteix que tenen la targeta de crèdit. Tem haver perdut els símbols cristians.

4 Nitrogen. Ho fem servir. Apèndix filamentós. 5 Prega quan treballa, és a dir, quan labora. Substituei­xen àtoms d’hidrogen per àtoms de nitrogen. No era pas en Rivera. 6 Extremitat inferior d’automòbil. Traspassav­a, en el pitjor dels sentits possibles. Disjunció. 7 Ho neteja, també si parlem d’economia. El bolet d’en Borromeu. 8 El cos de les rees. Tingui una certa relació, encara que no sigui comercial. Esquelètic, o no! 9 El prefix que a TV3 és més que un club. Blaus cendrosos clars amb nom d’element químic. El cap de la tsarina.

10 U ajaçada. Pronunciac­ió patològica­ment confusa que fa articular les paraules de manera diferent. L’Otan entre els anglosaxon­s. 11 Agitem l’ala. Ridículs generals. Principi ecumènic del becut eixalat. 12 Repetir. Itineraris. Sofre.

13 Sortida profession­al molt reeixida. Brandin les banderes de les ONG. A l’entrada de l’oasi. 14 Massa en estat de fusió i elevada temperatur­a. És quan gosa perdre el cap. Corpulent, ferreny.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain