La Vanguardia

Té sentit un referèndum

-

Davant la qüestió de la independèn­cia de Catalunya, tema delicat, de la màxima actualitat i gens fàcil de resoldre, els catalans només tenim un camí que ens pot portar a una solució acceptable. No és altre que la democràcia, i aquest és un camí que requereix unes condicions bàsiques. Primer de tot un respecte per les diferents opinions i les propostes no repressive­s ni coactives que es plantegen, la qual cosa comporta la denúncia i sanció de tots els actes que no respectin les normes del joc democràtic (agressions, coaccions, informes falsos, acusacions sense fonament).

En segon lloc, fer un referèndum, supervisat per observador­s internacio­nals i amb una pregunta clara: independèn­cia sí o no. És la forma més justa de decidir entre dues opcions quan un acord no és possible. I després, com és lògic, l’acceptació del resultat d’aquesta consulta per totes les parts. Potser no és fàcil, però els ciutadans hem d’entendre que ara per ara, fins que no s’inventi una fórmula millor, aquest és el sistema més civilitzat de resoldre els problemes que es presenten en una col·lectivitat.

Un referèndum no és una proposta partidista. I en una democràcia no val la falsa excusa de la il·legalitat, perquè és l’opció que més ens facilita la participac­ió de tots.

JAUME GARCIA RUIZ Manresa

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain