La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Que no té parió. Jornades ciclistes molt nutritives. Invent del TBO quan no sortia rodó.

2 Escaire. Transpirad­es. Mola troncocòni­ca que es fa servir als molins.

3 S’ho mirava rere les plantes. Proteïna conjugada, com si fos un verb.

4 Solia silenciar-lo. Òxid d’itri. Ajuntava. 5 Basteixen una estructura a còpia de fusells. Ho submergeix­o en les tenebres. La més vibrant de l’alfabet. 6 No és pas de la corda dels sentimenta­ls. Tingué coneixemen­ts sobre hàbits saludables. Llengua ameríndia que encara es parla al centre de Xile. 7 Hidrocarbu­r que té un cert estil. Et convido a fer-ho amb fermesa. Pèls retallats. 8 Símbol meridional. Aquesta ocasiona joia. La protagonis­ta més inspirador­a de Rayuela. 9 Disposa un terreny formant ergs. Quimèrica. 10 Centímetre­s cúbics. També anomenada siderita. Has perdut la porteria de rugbi. 11 Els grups feixistes argentins que més sang roja van vessar. Ho roseguen. Estranys. 12 Polsim blanc que ens endolceix la vida. Dissipeu. Iode. 13 Donar forma concreta a una idea abstracta, sobretot si és a través d’una pantalla moderna. Quan aquest sigui vell tindrà moltes arrugues a la cara. 14 Relatiu als pobles negritos de les Filipines. Pals de bandera a les subhastes. M’estimi.

VERTICALS 1 Xisclades entre grinyoladi­sses. Pobla les espatlles dels més tronats i passats de moda. 2 Nitrogen. Que té una forma semblant a l’instrument que acaronava Neró. Que té la tija tan curta que sembla inexistent. 3 Reialme dels musulmans. Institut Federal de la Dona. En un cert sentit, brutícia localitzad­a. 4 La remena amb deler el ca feliç i la fa amb neguit el comprador del pa impacient. Pobles europeus de l’Est. Rosa anaeròbica. 5 Amara amb vi, no pas amb vinagre. Ajuntarem.

6 Antiguitat vital que pot ser de pedra, mitjana o tercera. Repetida al final del concert. Dues escales de pintor obertes, de perfil. 7 Au, pren la infusió. Tallant la gespa del jardí de l’Acadèmia. Espais celests. 8 Faig troques. Llangardai­xos. En un tres i no res. 9 Fòsfor. Conjunt de caps de bestiar. Esquilar. 10 Ressò literaturi­tzant. Boirós. En Lluís perd la bessonada. 11 Reunió quirúrgica de teixits que es fa a còpia de punts. Adobo. 12 Faci moure renou. Sala de transmissi­ó de coneixemen­ts i actituds. 13 Esculli. Expressar aquiescènc­ia com les oques. Tem haver perdut la fe. 14 Obriràs, sobretot si és la boca. Dialecte de l’accadi.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain