La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Passa una moneda per un número de loteria ràpida. Et pegaven sota la nevada. 2 Edicte del tsar rus que adorava l’ànec Lucas. Faci confiança a la Fórmula 2. Moixons amb posat germànic. Escaire. 3 Alcen sense vocalitzar. Es situen en un territori envoltat d’aigua. Sèpal que no et permet vocalitzar.

4 Veïns de lituans i estonians. Destreses remunerade­s que remeten al fascinant món de la pesca. Crit de queixa d’avui mateix. 5 Paradisíac­a. Neteges. 6 Mesures les dimensions d’un rei molt amant de l’or. L’esti natatori més ràpid. Ros no oxigenat.

7 En un cert sentit, una sessió improvisad­a. Ressò italianitz­ant. Es calci lluny del gos perquè no li mossegui les sabates. El primer de tots.

8 As. L’últim vehicle. Tibades. 9 Tonalitat plena de tòpics. Històries que fan plorar. Actuaré. 10 Embelleix les bèsties amb arreus. Feu perdre la frescor i la ufana a una planta.

11 En facin un directori. Sacseig de bandera. 12 Ama l’agitació. Protectors inferiors de les parets. Greix.

13 La part de l’ull de sant Martí. Bastons plens de grops guarnits d’heura i fulles de parra que remeten a Dionís. Fumis sense deixar rastre.

14 Mamem sense ajuntar mai els llavis. Pastís. D’aquesta manera.

VERTICALS 1 Rinxolem. S’ho mira des del capdamunt del Tibidabo.

2 Arribem al millor lloc entre els que cobejàvem. Embelliré una cortina amb una cinta. 3 La qualitat dels que acaben als llibres de destacats del cristianis­me. Faci rodolins. 4 Cos anaeròbic. Remenades pels banderers. Sense ficció. 5 As. Matafaluga. Al final, daurats. Escaire. 6 Tresor públic. La lletra més explositva de l’alfabet grec. I ara, una altra lletra grega, aquesta la més balladora.

7 Pot ser musical o de seda. Comença a accionar-ho tot. Esment d’una casassa de camp apta per a psicòlegs.

8 El color compost per dos pronoms febles. Eructem tot giravoltan­t. Forn sense porta. 9 Ens cal per respirar. Vagarejo, vibrant. Neteja el terra d’un pessebre. 10 Extrems de coses dures que poden provocar ferides en cas d’impacte. Hi poso agafadors.

11 Moixó. Sense número. Insult ètnic, provinent d’al·lusions a l’Àfrica negra, que potser haurien de rebre els qui el pronuncien. Bo. 12 La vessa sense vocalitzar. Extrets de lletuga preparats amb el suc de la tija, sense depurar. Iode. 13 Al bell mig del cel. Ungles postisses de guitarrist­a. Col·loca un monument al sòl públic i l’aixeca. 14 T’ho miris, pla. Ho feu servir. Empri assertivam­ent.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain