La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9725

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Fent mal, que és gerundi. Faria caure els ocellots que sobrevolen l’abadia. 2 L’ínsula sense sofre. Fatxejat, en l’àmbit de la navegació. 3 Escaire. Clavi pals entre les tomaqueres. Predecesso­r de la gallina. El cosí més temut de l’estruç.

4 Institut Català del Cinema. Impregnaci­ó d’aire. A les portes de Bratislava. 5 Aliment de bòvids. Joan Ramis Llopis. Neguit, desfici, fal·lera.

6 Quatre romans que l’Ivan no es pot treure del cap. Fer surar. Estic en números vermells. 7 Icac escapçat. Suc agitat. Oprobi. 8 Viatjant. El vegetal més escultòric. Fòsfor. 9 Els arbres de les flors, en el sentit analògic de l’arbre. Grup feixista argentí. El palíndrom de les companyies telefòniqu­es. 10 Centúria. Volem el cap del general. En fa a l’hivern i quan balla l’Astaire. Tinc fe en les onomatopei­es. 11 Aturo l’escriptura de lletres gregues. Aquesta monja s’ocupa de les qüestions domèstique­s de la botiga. Una parella ben oxigenada al zoo. 12 Compensaci­ó monetària deguda a la pèrdua de disponibil­itat

d’un capital durant un període de temps determinat. Predecesso­r del romà una mica brusc. Fòsfor. 13 Li atorguen el màxim guardó. Pesqui Moby Dick com si fos un cavallet.

14 Inaudita. Estacions de servei al bell mig del desert.

VERTICALS 1 Bronca abrandada i discursiva a can felip. Arbre o peix.

2 Comença a endormisca­r-se. Picant el terra per extreure tresors del subsòl. Combinació entre americana, armilla i pantalons. 3 Sucar agitadamen­t aquestes mates papilionàc­ies. Pèrdues de peu que ens fa cedir a la força de la gravetat. 4 Fils retallats. Tarima prosaica. Monges que no fan cap mos. Al final, l’estimo.

5 Pell adobada per fer abrics. Alquè isòmer. Hidrocarbu­r que gairebé té estil. 6 En un tres i no res. Torejos de mal to. Sàfic, però avocàlic. Rei sense corona. 7 Victòria inútil. El ferro al qual més val no aferrar-se.

8 Dues escales de pintor obertes, de perfil. Extrem de plumífer. Tallant la gespa. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 9 Pot ser de pisos o d’espiral. Aquesta és una lladregota.

10 El deixava per mort. Envestida. Emmurallo una vila mallorquin­a.

11 La infusió de les cinc. Et pentines a la manera d’Elvis. Cèl·lules mortes que emblanquin­en les espatlles dels homes d’una certa edat. 12 Raül Jaumandreu Escambell. Fetor. En té el bon vi i la bona ballarina. 13 Peus poètics que inciten a l’escriptura amb bolígraf. El prefix de les novetats. Níquel. 14 Frena el gos. Escurcis per darrere.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain