La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Que provoca vibracions audible. Componen el que abans s’anomenava la pudenda.

2 Indret ideal per al buidat de bufetes. Moviment musical lent, entre largo i andante. 3 Comença a fer-se efectiu. Prega per la contaminac­ió alimentàri­a. Eixerits. 4 En un cert sentit, les peces de ferro de les arades que trobareu llaurant les pàgines de qualsevol best-seller. Preguem. Do arcaic.

5 Trons, cadires reials. Començar a fer una llista d’elements. 6 Còpula. Ensopim, ens endormisqu­em. El riu dels suïcides més glamurosos. 7 Peixera dipositàri­a de la voluntat popular. Xopi (la fregona). Comença a sentirse gadità. 8 Faig la feina dels seductors que no volen saber res de l’alfabet. Us submergiu en la vida onírica. Acaba com comença. 9 Dot anaeròbic. Musulmà de primera instància. Límit superior. 10 El sol de cada dia. El convidi a fer-ho amb fermesa. Dia sense albada. 11 Palíndrom infantil que remet a l’Andreu. Companya líquida del fetge. Agafar una malaltia de les que afebleixen. 12 Galta del cul. Decisió

dictada pels àrbitres de dret designats per dilucidar un afer. Gosi perdre el cap. Nitrogen septentrio­nal. Vagarejar tot equivocant-se. Oli consagrat que et pot fer anar de cap. Persistent en les seves qualitats olfactives. Parir éssers amb sang blava.

VERTICALS 1 Transpires­siu. Fent l’àpat del migdia. 2 Grup coral molt amant de la cuina donostiarr­a. Cantin com les cigales. Est. 3 Facin buits en un metall, com l’argent, i els omplin amb una mena d’esmalt negre. Activa les llums. 4 Cal pitjar-lo per engegar la tele. Ho tastaran a Trípoli. En aquest precís moment. 5 Estranyesa. Enravenats i quasi oberts. No té el mes de març per la mà. 6 Carrer assequible. Fixador de cabells. Extrem al camp, extremitat al cel. 7 Vagis allà no ningú no va. Tem haver perdut l’ordre. Que té dues respostes, com un referèndum. 8 Al bell mig del cel. Relatives a les enraonies que es fan al voltant de les muses. Ningú perd el níquel. Nitrogen. 9 Sodi social. Notícies incontrola­des que circulen de boca en boca. Diana Coll Florit. 10 Ens ho empesquem. Aquesta escultora fa imatges de sants. 11 Esclavines llargues que serveixen d’abric. En un cert sentit, d’aqeusta manera. Sol contradir tot allò que li posen al darrere.

12 Rere New indica un cert esoterisme. Remulli els camps del voltant. Suc del raïm abans de fermentar i d’esdevenir vi. 13 Veïna de letona. Efluvi nociu que causava malalties infecciose­s. 14 Conjunt de peces que formen la coberta d’una casa. Remenar les brases per revifar el foc.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain