La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Les darreres de l’alfabet. Tipus d’embrió. 2 El cas que et fan els que no volen saber res de tu. Cadascuna de les set peces negres d’un conegut trencaclos­ques xinès. Maduresa paulina. Res no és. 3 Mig miler de romans davant mateix de la Bardot. Del tot superat pels encants de l’inversor. Al final, ho va trobar in situ. 4 Emprenyade­s com elles soles. L’aliatge més comú. Anvers prosaic.

5 La modalitat de la gimnàstica sueca que, en el seu dia, va popularitz­ar Jane Fonda. Hi posava manetes. 6 Límit egipci. Les armes més vincladiss­es que té l’arquitecte. Bo. 7 La fase més olímpica del son. Despullada. Hiat sense porteria de rugbi. Res no és. 8 Acaba com comença. Mesura de rei auri. La francesa més dolça.

9 Molibdè. Ciutadans que no porten uniforme. Musulmà de primera instància. 10 L’aprimin de la punta. De la naixença d’algú. 11 Tornant a posar al foc. Companya d’Esquadra.

12 Volem el cap de l’agaporni perquè no perdi el cap quan paga. Plovisqueg­in. Era cívic fins que van marxar

els dos romans. 13 Pilota que no s’aixeca ni un pam de terra. Moviment intern de les persones cada cop més sobrevalor­at per la indústria de l’espectacle. El cos de les rees. 14 Armadura verda. Retard que té un color silvestre. Coix vora el barranc.

VERTICALS 1 Horòscop a l’aigua, en llanxa. Xoparà d’una manera certament maternal. 2 Passar un pinzell ben ple de greix per les juntes dels taulons d’una barca. Negar. 3 Estiraríem fort de la corda. Edicte del tsar rus. 4 El mallorquí. Mort, en eufemisme excels. Principi administra­tiu. 5 Sofre. Li clavaren una pallissa i quedà la mar de bé. Pasta de la que no es menja, però permet menjar. Est.

6 La fas pacient, et pot fer posar malalt i l’acabes fet un doctor. Comença a navegar. Malmetem l’arca.

7 Verb auxiliar plural. Perd la verticalit­at. Em faig molt amic d’algú.

8 Es pentina davant d’un motorista. Xerra menorquí. Quasi arriba al nord. 9 Mulla perquè no mira. Palmereta. Relativa a la llenca de terra que impedeix l’existència d’una nova terra illenca. 10 Hi tendeix l’exhibicion­ista. Relatiu a les muses inspirador­es. 11 La teva. Ros no oxigenat. Relatius a les vies excrementí­cies. El metall més noble. 12 Dolent com un monarca francès. Signe tipogràfic que remet a una crida. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit.

13 Ens cal per respirar. Tàvec. Feien el primer cop de la partida. 14 Rima, cançonera, amb la lluna vestida de dol. Sacerdot hebreu. Palíndrom que no hi veu de cap ull.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain