La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Desfent camí. Nom sublimat que pren la comunitat d’origen. 2 Principi d’interès. Collites banyades amb bons vins. Preposició inclusiva per antonomàsi­a. 3 Passegi amb els fills de l’Ignasi. Porters de palau. El primer de tots. 4 En un tres i no res. Esquelètic­s, amb els cossos llargaruts i poc greixats. Polides de tercera generació. 5 Barb escapçat. Clavícules, també. Et fa fora dels cinemes amb gran elegància. 6 Expliqui històries. Us moveu per la pista emportlana­da. 7 Conjunt de treballado­rs que poden ser trobats en falta als pavellons de bàsquet. Begudes sempre presents als esmorzars d’hotel.

8 Fonament del cinc inicial. Tret caracterís­tic del zero a l’esquerra.

9 El metall més noble. S’atreveix. Esborrava les traces del toreig. 10 Fer malbé la fruita més bonica. Guardi la memòria d’en Desideri. Agita el bou. 11 A les portes de Brandembur­g. Acceptaràs una herència tot exclamant: ah. Nucli sentimenta­l. Escaire.

12 Estovà. Ho escantonar­é a l’antic Egipte. 13 Roma sense ajuntar els llavis. Manca de vent el mar que no et permet arribar a Albània. Cal pitjarlo per engegar la tele. 14 Picador de porta amb forma d’anella. Festegi de vint-i-un botó.

VERTICALS 1 Tenyir. Ho traurà del subsòl amb un dispositiu gens explosiu. 2 Agermana Barcelona amb Girona i Tarragona. Arranja el cotxe de l’avi. L’element químic que pot causar rubor. 3 Res no és. Membres de les elits que fan gasos. Canya tallada en punxa utilitzada en l’antiguitat per a escriure amb tinta. 4 Lil·liputencs que no volen visitar la Renània. Ensinistra­da per a la feina. Al bell mig del cel. 5 Adobats amb Marie Brizard. Recipient portàtil per a deposicion­s.

6 Nova York. Ajuntament­s. Que té el perill de perdre la Penèlope. 7 Caixes de morts. Lligada en pilota picada. Comença a badar. 8 Dit del calze que té dos sèpals. Serveix per encendre el foc a les fogueres. 9 Àpex escapçat. Esparraque­s la roba per poder-te-la posar encara que et vagi petita. Gaig encaputxat com un falcó. 10 Ruquet. Principi amargant que es troba a les fulles de grèvol. 11 En un tres i no res. Aguantà la posició amb heroïcitat. L’examen més temut perquè no admet maniobres de dissimulac­ió.

12 Tirallonga de coses disposades d’una manera determinad­a. Aquesta serveix per lligar. Est. 13 999% imperatiu. Trinco trinco. Xarrupem una mica de grog. 14 Excessius com alguns preus. Es passi els dits per la cabellera per destriar-se els cabells.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain