La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9742

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Fan frontera i no els deixen sobreixir. Aquests pateixen febres tifoidees. 2 Al final, l’aviso. Persona donada al vici de la gola. Equip titular en un club de futbol.

3 Símbol septentrio­nal de la brúixola. Aquesta herba és una mica maleducada. Llamencs. 4 Fúries capitals que trobaràs arreu si estires. Obeiran amb la fe dels conversos. En un tres i no res. 5 El patidor no se’l pot treure del cor. Subornàvem a còpia de pa amb tomàquet. Director provincial d’administra­dors. 6 Deu milers. Insòlit com la cultura dels que, erròniamen­t, anomenem esquimals.

7 Compromès mitjançant un contracte matrimonia­l. Fa com si el seu model fos un mirall. Pals mossegats pels afamats. 8 Prego pels tafurs. Arpa escapçada. Faig la verema.

9 A les portes de Portugal. S’ha colat un romà en una situació molt lletja que encara l’enlletgeix més. Impacto la bimba amb un cop de peu.

10 Residència de la tercera edat. Costums. Res no és. 11 Davant Mans fa vint-i-quatre hores de fums. Acabar abstemi. Visa sense titular. El cos de l’hereu. 12 Comet una falta. Xutem la bola de manera que no s’enlaire ni un pam de terra.

13 Parèntesi en el camí. Estelli la fusta. Guàrdia urbana. 14 Els dibuixos més encoratjat­s per la mainada. Temptis el bon temps amb la teva insensata activitat vocal.

VERTICALS 1 Ratlla recta recta, rectilínia. Lleguminos­a africana. La divinitat solar que il·lumina al senyor Ramon. 2 Fumis sense deixar rastre. Fer rodolins. Reposaven. 3 Bru que fuma cigarrets llargs de color marronós. Aïlli un múscul. El venci quan no s’acosta. 4 Iode. Activitat d’avaricioso­s. Lliguem. 5 En Kennedy. Salnitre. Objecte. 6 Edat de la lluna el primer dia de gener. Dir la seva. En un tres i no res. 7 Conill. Emesos pel dial. Setí. 8 Ens alcem de bon matí. Ancianes. 9 Hidrocarbu­r aromàtic present en el quitrà de carbó com a constituen­t dels olis lleugers. Emprenyats. Centímetre cúbic. 10 Iode. Petita esglesiola amb un punt de llegendàri­a. Xerra.

11 Presa d’una blanor física i espiritual insuportab­le. Arribà al món. En un cert sentit, s’instal·la entre el brancatge. 12 Ho omplot to d’aigua. Les inspirador­es. En un tres i no res.

13 Carles Zarzoso Carnicer. Pot ser programa o d’avioneta. Dominà el reialme sense tenir-ne la legitimita­t que estableixe­n els vincles de sang.

14 Amorriats com el bestiar. Qui el perd, perd el nord.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain