La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9755

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Baixàvem aixeta avall. Critiqui, censuri, desaprovi els que són com Blas Piñar. 2 La cosina més emocional de l’estruç. Telèfon. Cal pitjar-lo per engegar la tele. 3 L’accent revitalitz­ant. Són els que abans en deien la pudenda o les parts pudendes. 4 Un que entra a la festa sense invitació. Dirigiria grups de gent. 5 Ho conec. Pronunciac­ions confuses que fan articular les paraules de maneres diferents. La més trencadiss­a. 6 Comença a detenir-lo. Faci la segona llaurada. Buidi ampolles amb fervor edípic.

7 Ara agitem les aigües d’un riu suís. Peça de vestir femenina pròpia de l’islam. Facin créixer la població de corders. Res no és. 8 Ponc els ous com un amfibi. Sol sonar per damunt del sol. Daltabaix marí que espera el surfista. 9 Iode. Bru. Divisió del dia correspone­nt a les tres de la tarda. Volem el cap de l’odalisca. 10 Níquel. Mamífer dels mànids que treu insectes dels nius amb una llengua llarga. Vira de segones. 11 Sent una profunda aversió. Ens desplacéss­im

per l’aigua. 12 Es tornava cada cop més mandrós. Et fatiguis en excés.

13 Vi a la banqueta. Suro prim i rodó, foradat pel mig, que serveix per a fer el bornoi d’un ormeig de pesca.

14 Pasta farina per fer pa. Capes diferencia­des que es presenten en les roques sedimentàr­ies.

VERTICALS 1 Facis un homenatge. Preparo el piano per al concert. Raresa d’ateu. 2 Convertir en moneda. Ens ho empesquem partint del no-res. 3 Proper. Teníem una certa identitat. Foll. 4 Acaba com comença. Emprenyat. Grans quanitats i varietats de sopes, segurament consumides de nit. 5 Buits entre puntaires. La toca la cosidora i perquè està a prop. Raresa de vocalista afònica. 6 Crit d’alerta epistemolò­gic. Tingué un cert coneixemen­t. Transmet informació per un canal televisiu. 7 Il·lusionista de ressons vagament escocesos. Sol ser el primer en la línia successòri­a. Protuberàn­cia que dona bona sort a qui la toca. 8 Facin avançar la trainera. Avorrit i monòton. Est. 9 Ho fa amb la palma i el palmó cada Pasqua. Sals de l’àcid oleic. 10 Robes fines dels pollins. Relatius a les muses. Redifusió a Twitter. 11 De tan elevada, et fa anar a la feina. Hi treballa el carboner i la gasta el dibuixant. Líquid de treballado­r incansable. 12 Sofre. Enigmàtica i oculta. Qui ho supervisa tot des de la talaia. 13 Fèiem pols el cafè. Clapant. 14 Boig com un llum de ganxo. Emprenyada. Menys de tres sastres.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain