La Vanguardia

Els màsters, un cami cap a l’ocupació

Un estudi de l’AQU sobre la inserció dels titulars de màster destaca la importànci­a de l’experiènci­a en el mercat laboral

- GEMMA MARTÍ

L’EXPERIÈNCI­A LABORAL ÉS MOLT BEN VALORADA A L’HORA DE BUSCAR FEINA DESPRÉS D’UN MÀSTER

MOTIVACION­S

PER FER UN MÀSTER: MILLORAR LA FORMACIÓ I LA TRAJECTÒRI­A LABORAL

ENGINYERIA, ARQUITECTU­RA

I CIÈNCIES

DE LA SALUT SÓN LES MÉS BEN REMUNERADE­S

Creix el nombre de màsters que ofereixen les universita­ts i centres formatius catalans, i els alumnes matriculat­s. I és que, ben aviat, cursar un màster serà el més habitual. Les xifres ho corroboren: del 2006 al 2014, l’increment del volum de màsters ha estat del 80% i el d’alumnes matriculat­s del 81%. En concret, si el 2006 l’oferta era de 136 màsters i 4.152 alumnes matriculat­s, el 2014 la xifra de màsters va ser de 675 amb 26.166 alumnes matriculat­s, amb una mitjana de 35 estudiants en cada màster, segons dades de l’informe “La inserció laboral dels titulats de màster”, elaborat per l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universita­ri de Catalunya (AQU).

LES MOTIVACION­S

Pel que fa a les motivacion­s per cursar un màster, l’estudi –que analitza la inserció laboral de 7.647 persones, d’un total de 16.218 que es van titular els cursos 2009-2010 i 2010-2011, xifra que representa el 47% de la població titulada– en destaca tres com a fonamental­s: progressar en la trajectòri­a profession­al, aprofundir en la formació i augmentar les oportunita­ts de treball; la quarta motivació és iniciar el doctorat.

En el cas d’Humanitats, l’ordre s’inverteix, i aprofundir en la formació és l’element determinan­t en cursar els màsters d’aquesta àrea. Cal apuntar que, pel que fa a l’àmbit, el 45% dels titulats universita­ris opten per un màster en Ciències Socials.

SITUACIÓ LABORAL

Les dades indiquen que les oportunita­ts laborals s’incremente­n després de cursar un màster. “És clar que a mesura que augmenta la formació, les oportunita­ts de tenir una millor feina també augmenten. Així, per exemple el 86% dels estudiants amb un màster universita­ri treballen al cap de 3 anys, més del doble dels que només tenen formació primària”, apunta Martí Casadesús, director d’AQU Catalunya. Per àrees, hi ha una major inserció en Salut i una menor en Humanitats. De les variables disponible­s, la que té més impacte en la probabilit­at d’estar ocupat és la interacció entre l’edat i la trajectòri­a laboral: les persones de més de 40 anys i que han treballat a temps complet abans de fer el màster tenen 2,4 vegades més probabilit­ats d’estar ocupades que les que no.

Alhora, amb independèn­cia de l’edat i de la trajectòri­a laboral, les persones que fan un màster en l’àmbit d’Enginyeria (excloses Arquitectu­ra i Enginyeria Civil) tenen 2,2 vegades més probabilit­ats d’estar ocupades. Fer el màster en l’àmbit Economico jurídic implica incrementa­r 1,8 vegades les probabilit­ats d’estar ocupat, i 1,7 vegades en el cas de Ciències de la Salut.

Haver estudiat en una universita­t de fora de Catalunya també té un impacte, tot i que més baix. Una possible hipòtesi és que les persones que canvien de residència per anar a estudiar probableme­nt disposen d’unes soft skills més elevades. En canvi, “el percentatg­e d’estudiants de màster que va a tre- ballar a l’estranger és el doble que en el cas dels graus, un 8% respecte a un 4%. Aquest fet té, evidentmen­t, múltiples lectures”, afegeix Casadesús.

També cal destacar que el sexe, el nivell d’estudis dels pares o la nacionalit­at dels estudiants no són predictors de la probabilit­at d’estar ocupat.

Una dada que no sorprèn és que, a més nivell formatiu, major és el percentatg­e de titulats que desenvolup­en funcions de nivell universita­ri. Les xifres indiquen que, 9 de cada 10 graduats porten a terme funcions de nivell universita­ri, i el percentatg­e és del cent per cent en el cas de Ciències de la salut. A més, un de cada dos titulats desenvolup­a funcions pròpies del màster, sense gaires diferèncie­s per àmbit. “El 90% dels titulats de màster treballen, al cap de tres anys, fent el que podríem qualificar com a ‘funcions università­ries’. És una bona notícia, si ho comparem amb el 78% en el cas dels graus. Però és evident que hi ha marge de millora”, remarca Martí Casadesús.

El 45% dels titulats que han cursat un màster té contracte fix, 3 punts percentual­s menys que en comparació amb els graduats; dels que treballen, el 77% ho fa a temps complet. Una de les dades significat­ives de l’informe de l’AQU és que no augmenten el nombre de contractes temporals, sinó el de becaris.

Les àrees on hi ha més autònoms són Humanitats (16%), Enginyeria i Arquitectu­ra i Ciències Socials (14% ).

Pel que fa al nivell d’ingressos, hi ha una associació entre aquests i el nivell de titulació, però caldria tenir en compte altres factors com, per exemple, l’edat. La meitat dels titulats de màster ocupats a temps complet guanyen més de 24.000 euros anuals bruts (51%) i 18% perceben ingressos inferiors a 15.000 euros anuals bruts.

Per àrees, Enginyeria, Arquitectu­ra i Ciències de la Salut són les més ben remunerade­s, seguides de Ciències Socials. Ciències Experiment­als i Humanitats són les àrees amb la remuneraci­ó més baixa.

 ??  ?? JORDI PARETO
JORDI PARETO

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain