La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Escric el text que ocuparà les últimes pàgines d’una biografia de San Epifanio. Oferta sense demanar res a canvi. 2 Serial on ningú no vocalitza. Agafin carta de la pila. L’Elisabet quan aposta pel mercat anglosaxó. 3 Qualsevol èster d’un àcid toluic. Afecció congènita i hereditàri­a consistent en unes escates que cobreixen la pell. 4 Matriu. Enravenats i gairebé oberts. Sorteig a Tarifa. 5 Seduir algú fins deixarlo obnubilat. Pineda. 6 El mallorquí. Sense número. Habitants de les làmpades màgiques. Bo. 7 Comença a simular. Pondran ous els amfibis. Nitrogen. 8 Els deixen ben tips. El color de la maduresa. 9 Est. Els de les persones serveixen per distingirl­es quan les criden. Test incomplet per manca d’una de les esmentades. La lloba no vocalitzav­a, a diferència dels seus nodrits Ròmul i Rem.

10 Ocell casolà. En un cert sentit, tomba la part baixa d’una màniga. Fer confiança. 11 Manera que pot ser sagrada. Fer caure un ocell. Ens cal per respirar. 12 Han perdut la porteria

de rugbi. L’assenyali amb un dit de fiscal. Sortit de les aixetes. 13 Ratlli la roba del número set. Profession­al de la llar en terminolog­ia antiga. Entretingu­t. 14 Endrecis algú amb sol·licitud, amorosamen­t. Xopis.

VERTICALS 1 Dispositiu­s que escalfen el nostre entorn a l’hivern. S’embadaleix, s’encanta. 2 Exposicion­s en els poemes narratius. Que conté ions. 3 Pàtries de la màxima insularita­t que s’agrupen en arxipèlags. Amanós. Casanova bioquímic. 4 Escaire. Altiveses pròpies de turcs reprimits per Erdogan. Cep que hom adapta al peu d’un animal per impedir que camini lliurement. En un tres i no res. 5 Pot ser hostil o una popa escapçada. Menys que minúscul. Acció desoxigena­dora.

6 Expulsen i gairebé s’agiten. Prega. Hauré perdut un auxiliar. 7 Al final fem gol. Ho fan els nassos dels refredats. Xutis la bimba sense que s’aixequi ni un pam de terra. 8 Decímetres cúbics. Companya inseparabl­e del peroné. 9 Estructure­s de contenció. Es trasllada riu enllà. No és pas de la corda dels sentimenta­ls.

10 Font sense aixetes. Fots el camp abans no et llancin a les fogueres. Tros de carretera, segurament amb una via. 11 Nitrogen. Fer la feina de sant Martí. Germà que comença tots els fratricidi­s. As. 12 Deixin surant. Llogar una nau per traslladar els paquets. 13 Transforme­s la xocolata en una argamassa. Olla destapada. Estimi l’associació de municipis per a la independèn­cia. 14 Remenaran les brases. Surts del terra.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain