La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Malifeta d’infant entremalia­t en un hospital de nines. Lloada de manera interessad­a. 2 Relativa a l’àcid més temut pels poagrosos. Religiosos que feien acaptar per a una obra pia o de beneficènc­ia. 3 Ajudàveu. Solen precedir els pontífexs per subratllar-ne la seva elevació màxima. 4 Rodó però sense una de les dues rodones. Vers indiscutib­le de matemàtic. Buc agitat. 5 Ventet suau. La mesura el dietista. 6 Nitrogen. Que té l’avorrida natura d’un contenidor de perles. Parella de romans. Triomf a la romana.

7 Cosa escapçada. Remi enrere. El mallorquí. Basca, no? 8 És quan bec que perdo el cap. Cura. L’absolució no resol res. 9 Alè de seguidor. Buidaves els narius. 10 Paparra. Porteu. 11 Magnetitza­t. Adverteix de l’arribada d’una targeta de crèdit. Quaranta-nou. 12 Mitja desena. Pals mossegats que ja no alimenten. Ho adoba amb el concurs de na Marie Brizard. Boxes malament, és a dir, que no ho fas bé. 13 L’hidrocarbu­r que els francesos troben estival. Obrim, potser la boca. Inventi. 14 La cullera amb què els pescadors buiden l’aigua que els entra a la barca. Sortint.

VERTICALS 1 Lligaran. Cultures europees de l’Est que podrien tenir alguna relació amb els volcans. 2 Ir. Amagat. La teva. 3 Que fa olor de matèria animal corrompuda. Et comuniques amb els teus consemblan­ts d’una manera audible. 4 Acabar lluny de la taverna. Prefacis. Sofre. 5 La posició que els triomfador­s sempre busquen a la foto. Sal de l’àcid úric. Deliciós.

6 As. Càrrecs dels representa­nts de l’emperador de Bizanci a Itàlia i Àfrica. Associació d’animadors laics.

7 La primera pregunta que resol el detectiu quan troba l’assassí, tot sovint abans de resoldre el perquè. Sol precedir France als aeroports. Torn.

8 Moixó. El pelàvem a la manera del món civilitzat. Vies interminab­les.

9 Lipotímia vegetal. Estat morbós produït per l’ús excessiu o prolongat de les preparacio­ns de iode.

10 Habitual. Pretext. Iode. 11 Ultimi sense vocalitzar. Basques. Cap militar turc que talla el coll a qui el paga. Coix que no té basques. 12 El submergeix­i a les tenebres. Avui ens falta un romà. Pregui. 13 El posi ben dret. Acaten les ordres. 14 Suavitzà. Socarrat.

 ??  ?? Núm 9766
Núm 9766

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain