La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Cadascuna de les dues parts en què es divideix l’eix de les rodes motrius d’un automòbil. Del bulb raquidi. 2 Comença a estar il·luminat. Ofertes a canvi de res. Unitat de fluïdesa del sistema cegesimal que no sembla gran cosa.

3 No pas greus. Errada a la ventura i a l’aventura, més d’una vegada. Iode.

4 Al bell mig del cel. Acostumat. Madeixa que ningú no vol embolicar. 5 Xocs anaeròbics. Llogui una embarcació. El cor d’en Carles. 6 Sadollem. Ho descartem i a la brossa!

7 Giravoltar­eu a la vienesa. Gènere de peixos com el bacallà o la mare del lluç. 8 Metall alcalinote­rri que recorda el gran Nicola. Que té la forma d’un cor. 9 Comença a odiar. Crit al bell mig del desert. Fa emprenyar la bailaora. 10 Alci murs per tapar els forats de les portes. Pistola. Els casem sense vocalitzar. 11 As. Tipus, mena. Cofa algú de manera anaeròbica. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 12 Torno a emmalaltir. Qualitat d’agut que sembla una mica apressada. 13 Al sud de Masquefa. Dividint el terreny en erols. Raresa d’ateu. 14 Introduïm petits canvis en el missatge. Adequat.

VERTICALS 1 Materials prehistòri­cs per fer les primeres eines. Farem com els jugadors de bàsquet amb la pilota. 2 El tercer en discòrdia. Foradada a la recerca de l’ampolla d’escumós. Davant ema remet a la ràdio. 3 Mulla perquè no mira. Basc. Tustat. 4 Els del mes de març a l’antiga Roma devien espantar els vidus. Principi amargant a les fulles de grèvol. Copula. 5 Colorants propers a les cosines. Les accions que els toreros emprenen amb els toros quan n’exerceixen. 6 Sol contradir tot allò que li posen al darrere. Tomàquet bell. El color menys llampant que el gris. 7 Noi, sagal, xic, xicot. Variant d’una carretera. L’arbre més estimat a Islàndia, ara per ara. 8 Arbre que produeix un dels fruits de les palmeres. Que succeeix encara que et pessiguis. 9 Begui sense queixar-se. Evitem. Casa sense sofre. 10 Costum establert. Que s’emprenya com ell sol. 11 Escaire. Fer xocar les copes perquè soni el seu so finíssim. S’ho miri amb atenció. 12 Vigoria que recorda Kant. Domini exercit per un dictadoret d’abast territoria­l restringit. Est. 13 Crit d’alerta quan recordem el que va passar ahir. En donen els bancs quan vols començar i els mostren les pel·lícules quan ja s’han acabat. Carn mossegada.

14 Territori dominat per un monarca. Apinyat d’una manera assassina.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain