La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9774

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Persona que s’encarrega d’escollir un producte. Preparis un camp per entomar la pluja. 2 Vell venerable. Elegeixen. Mamo sense ajuntar mai els llavis.

3 La més vibrant de l’alfabet. Membrana fina, transparen­t i resistent que constituei­x la capa interna del sac embrionari. Relatius a la campaneta. 4 Mitges accions sense l’afegitó químic. Causa una despesa continuada. Pell de cabrit adobada amb alum que es fa servir per a fer guants. 5 Societat limitada. Ratllava la roba. Guareix amb molt de compte. 6 Objecte. Derruït. Fòsfor. 7 Agudesa que no es guarda. Comença a dansar. Gambada. 8 Esgarrapo com una bèstia. Petit fragment de carretera. Preposició d’origen. 9 No el deixà anar. Construcci­ons mentals que pul·lulaven per la caverna platònica. 10 Est. Repetida. Camí d’embriac. 11 Ordinador que remet al partit comunista. Júnior. Els dispositiu­s òptics que fan anar molt a poc a poc. Senyor. 12 Persona curta d’enteniment. Aquesta té una forma semblant a una lira. 13 Devastat com un desert. Els graus més alts als quals pot arribar una cosa. Acaba com comença. 14 Restà quiet al seu lloc. Poden ser de grandesa o vents.

VERTICALS 1 Individu d’un poble amerindi que habita a l’estat mexicà de Michoacán, a la regió dels llacs, prop de Pátzcuaro. Desafiar una serp. 2 Aquesta carn no és pas de gos. Tancà. Embarcació menor de pesca. 3 Palmereta que capgira la pulsió de na Diana. Tregui el nas per veure com està el món. Perdo una mica l’ànim. 4 Raïm mossegat. Funciona. Premuda. 5 Home que vesteix amb una gran elegància. Homes que van bojos rere les faldilles, que hauríem dit abans, i ara també rere els pantalons. Nitrogen. 6 Ens cal per respirar. Emprenyada. A les portes de Granada. Les trobareu a qualsevol disgust. 7 Redifusió. Que depèn d’una circumstàn­cia incerta. Zulu vocalista. 8 Munt gros de runa. Segon delme exigit sobre una cosa ja delmada. 9 Gran estrella operística que, tanmateix, paga impostos. El seu pas ens remet a la legió, i tiro perquè em toca. Coratge. 10 Presoner. Cridi en el desert. Poca-vegonya que té tendència als trios. 11 Emblanquin­em. Deixi d’estimar. 12 Nitrogen. Topades bruscament contra algú. Desaré les vocals lluny de la vostra vista. 13 Metre curt. La divinitat D.S. Al bell mig del cel. 14 La més coneguda és càustica. Transferir la pilota d’un jugador a un altre. Has perdut la porteria de rugbi.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain