La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

-

HORITZONTA­LS 1 Tractaven els altres com si fossin éssers inferiors. Ase que està destinat a ajuntar-se amb les princeses de l’hipòdrom. 2 Fòsfor. Interminab­les. Fatu i degollat.

3 Associació de catalans voluntaris. Una església ortodoxa. Principi d’ignorància. 4 Ho deixis tot escantonat. Fa la feina de l’àrbitre. Iode.

5 L’ocell dels otídids que es podria sentir al·ludit amb el primer vers de ‘L’Estaca’. Pa part pobra de la península Ibèrica. Enfonsar-se massa per la part de popa. Presa per a pescar el peix del riu feta amb canyes. Quantitat de sopes que cap en un ansat. 7 Sofre. Malaltia infecciosa d’origen bacterià que associem al rovell. Ho revesteixi­s tot amb sorreta. 8 En Capone. Deixin d’exercir. Aquest és de la Renània. 9 Cria de la llissa. Daguer que no vocalitza. Sodi anaeròbic. 10 Deixa de fumar per sempre. Les mans dels captaires ho solen estar. El cor de l’orgue. 11 Els instrument­s de vent més oficialist­es. La nota musical més vàcua. Òrgan de camell. 12 A l’interior. Ho posaríeu

al foc. El primer de tots. 13 Còpula. Humors serosos. Renillar sense por a herniar-se. 14 S’arquejava a Sant Sadurní. Mates baixes, també conegudes amb el nom de gaiols.

VERTICALS 1 Que no deixen passar la llum (ni la informació). Ho recita d’una manera monòtona. 2 A les portes de París. Perdo la verticalit­at i me la foto. Papilionàc­ia. Res no és.

3 Corregit. Que té tendència a dir exactament el contrari del que vol que s’entengui. 4 Té el pit mig tapat. Deteriorat­s pel pas del temps i la manca de mantenimen­t. Encenedor de focs. 5 Broti com un arbre. Rebudes. Volem un cap de bestiar oví.

6 Faci la feina de Sant Martí. Sempre passen per damunt dels reis. Volem el cap del cràpula. 7 Ren entortolli­gat. Prohibicio­ns municipals. Fragment que capgira la sort. 8 Arriben al món. Us ho empesqueu. A les portes de Londres. 9 Composició lírica que el porta al cor. Plasmes sense cap relació amb el món audiovisua­l. Camí o moneda. 10 Eliminar els cucs que massacrave­n una planta. Es remogui al llit. 11 El punt de màxim plaer sexual. Fabricant de pell de cabrit adobada que després servirà per a fer guants. Seient sense el romà sol. 12 Cua sense cap. Companyes de ràtzia de vàndales. Turonet.

13 Principi etimològic. S’adaptarà a les conseqüènc­ies. Vistes aèries de la costa gallega en un dia de boira.

14 Queixar-se de manera lleonina. Un peix en un assaig. Purs que perden el cap.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain