La Vanguardia

La campanya del no

-

Tot i que els partidaris d’impedir el referèndum van repetint de manera reiterada que el referèndum no se celebrarà, a la premsa es veu que ja ha començat la campanya pel no.

D’una banda, els arguments utilitzats són desqualifi­cacions i insults que es desacredit­en sols; no cal ni parlar-ne. D’altra banda, es comencen a utilitzar arguments etnicistes, arguments basats en els orígens i cognoms. Cap d’aquests tindrà recorregut, l’independen­tisme pretén aconseguir una república integrador­a sense segregacio­ns.

També sorgeixen els arguments basats en uns hipotètics fets (federalism­es, canvis constituci­onals, etcètera) que tindrien lloc en un futur inconcret que el present de la política a Espanya no avala de cap manera. Per quins motius hauríem d’hipotecar la nostra vida, el futur dels nostres fills i els nostres nets per uns desitjos que objectivam­ent no tenen cap possibilit­at de realitzar-se properamen­t? I més tenint en compte que ara ja veiem canvis reals a tocar: república, millora de la qualitat democràtic­a i polítiques socials que afavoreixi­n el conjunt de la societat.

Ambdues campanyes han de respondre al següent: com pot millorar la vida diària dels catalans si aconseguim l’independèn­cia? Com pot millorar la vida diària dels catalans si continuem dins l‘Estat espanyol?

TERESA CALVERAS

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain