La Vanguardia

Evitar comparar

-

En la seva encomiable intenció de construir un relat alternatiu al de l’independen­tisme, el Govern, el PP i l’unionisme en general estan emprant tot un seguit de comparacio­ns que, a banda de resultar odioses, atien el que ells anomenen separatism­e, i poden fins i tot resultar contraprod­uents de cara als que simplement ens sentim catalanist­es i per damunt de tot demòcrates.

La comparació amb la Veneçuela de Nicolás Maduro, posem per cas: els demòcrates, sens dubte, ens trobem més a prop de les urnes de cartró del referèndum il·legal i sense garanties que no pas del president que les boicoteja. Això ens fa veure (salvant totes les distàncies) més a prop de Maduro Rajoy que Puigdemont.

Una altra assimilaci­ó perillosa és la dels ideals independen­tistes d’ETA amb es dels de la gairebé meitat de la població catalana pacíficame­nt expressats amb manifestac­ions massives i les recents eleccions autonòmiqu­es a casa nostra, perquè, amb la mateixa regla de tres, podem veure una proximitat entre els valors unionistes i els de l’Espanya franquista.

Finalment, un Govern que no acaba de respectar la separació entre el poder polític i el judicial, i del qual hi ha sospites raonables que s’ajuda de les anomenades claveguere­s de l’Estat per a les seves finalitats, hauria de pensar-s’ho si més no un parell de cops abans de qualificar els altres de totalitari­s.

JOAQUIM VALLS I MORATÓ

Sant Quirze del Vallès

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain