La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Telefonats pels mags. La columna vertebral del peix. 2 Carn mossegada. Velocitats lleugeres dels cavalls que acaben en un hipòdrom. En tenen els avions i les cases grans. 3 Fòsfor. M’equivoco com un verro degollat. Difuses. 4 La Vanessa que no es mouen de casa. Aplicàreu el robot de cuina amb posat de plusmarqui­sta. Est. 5 Vibració audible. Fa anar el cervell com en Lennon. Macron abandona Plata d’Aro.

6 Puntuaran un text, però després pensaran que han estat massa abruptes i ho suavitzara­n una mica. Subministr­at en gotes, sempre en nombre parell. 7 Lloar els gavanencs que saben d’ortografia. Arbust de les papilionàc­ies. Capa, sobretot quan és de pintura. 8 Rems que no vocalitzen. Té l’ego una mica capgirat. Es dedica al llançament de gargalls contra l’esquerra radical. 9 El primer de tots. Arbres considerab­les. Emprenyat i quasi estirat. 10 Camí d’embriac que persegueix la Vanessa. Intersecci­ó d’una superfície cònica amb un pla no paral·lel. Acaba com comença. 11 Ho conec. Universita­t Oberta d’Igualada. Institut Universita­ri de l’Audiovisua­l.

Negre no és. 12 Fotografie­s o pintures que es concentren en la fesomia d’algú. Minúscul i segurament sofert. 13 Que contamina. Escrit difamatori contra l’entomologi­a. Ermites gens llegendàri­es. 14 Rucada. Reforçarà la part inferior de les candeles.

VERTICALS 1 Cobreixes, i una de gambes! Els ocells més presents a les obres, públiques i privades. La teva. 2 Doble obstacle a la francofoni­a. Conjunt de troncs. Tipus d’humor molt present en una vila lleidatana fronterera amb l’Aragó. 3 No pas les altres. Monotemàti­c en les seves fixacions. Amb aquest sufix de programa informàtic comencen tots els consells executius. 4 Centúria. Fa la verema. Gratin. 5 Comença a atraparlo. Roca sedimentàr­ia que conté argila i carbonat de calci. Balena que salta de Menorca a Mallorca sense passar per Eivissa. 6 Localitzar poemes. Acatava les ordres del bei. Puny d’espasa. 7 Vibració audible. Acció molt estètica d’acaparar. Tal com ens agitàvem. 8 Pròtesi de goma que imita el mugró. Feliç com un camp parisenc. 9 Penja la roba neta perquè s’assequi. Que provoca danys. Boc expiatori asfixiat. 10 Sofre. Batudes tolerades. Us ho mengeu amb una fam vaticana. 11 Sacerdot o progenitor. El pelés a la manera del món civilitzat. El tercer en discòrdia. 12 Ilis, també. Que té cremor, ardent. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 13 Nascuda amb el cognom del seu primer marit. Va d’aquí d’allà al seu aire. En un cert sentit, corbina. 14 Posa alguna cosa en posició estable, sobre la base. Crostra rogenca que el most diposita al fons i a les parets del cup o de les botes.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain