La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

-

HORITZONTA­LS 1 Relatiu a una roca ígnia molt efusiva, sense cap relació amb Letònia ni Lituània. Tira la canya al futbolista i se l’endú. 2 Cartes del coll més joiós de la baralla. Inflorescè­ncia en què els pedicels de les flors arrenquen radialment d’un mateix punt. Escaire. 3 Que és proveïda d’agafadors. Acabat en punta. 4 Rere U permet connexions entre aparells. Alerta que reclamen tots els oradors. En un cert sentit, la i la. 5 Circumstàn­cies que no responen a l’equitat. Poden ser ennuvolats, encapotats o serens. 6 Mar vast, o sigui... Renou o, com diuen a Girona, fressa. Al bell mig dels dies.

7 Puny d’espasa. De l’ós. Inventar. Sofre. 8 Moneda de poc valor o camí per on transita un ral·li. Arbre com l’om carregat d’humanitat. Llunya i inabastabl­e. 9 Que provoca un gran ressò. L’enganyà amb nocturnita­t. L’enarca no s’esforça gens a vocalitzar. 10 Clienta d’un servei. El pelava a la manera dels països rics. 11 Així comencen totes les odes. Inventada del no-res. Estació de servei al bell mig del desert. 12 Àguila marina. Enrabiat de manera capital. El cor dels metges del cor. 13 Na Galatea vestida amb parracs. Aixadelles més petites encara. El primer de tots.

14 Propinar cops de càstig. Hàbit consolidat per l’ús i la tradició.

VERTICALS 1 Els enemics dels dolents. Contenidor de vi. Escull moure la pota. 2 Relatiu a la península més petroliera de l’univers. Hi arribaves carregat de facècies. 3 Tenen una identitat més aviat dormilega. Boirós. El pedal del mig. 4 Fer els preparatiu­s necessaris per a qualsevol estrena. Palmereta. Ens cal per respirar. 5 Escaire. De tan fatu com és, li tallen el coll. La part ennegrida de l’arròs quan no és un arròs negre. 6 Malmetéssi­m. Dominava per damunt dels poders temporals.

7 Magnetitzo. Remena els troncs amb familiarit­at. Eixir sense vocalitzar. 8 Acaba sense l’as. L’element químic preferit de madame Tussauds. Ho emet per antena. 9 Ho narra en capítols. Feixuc com l’arxiduc.

10 Reflecteix­o els focus. Exèrcit romà. Associació d’opinadors setcièncie­s. 11 Lluna que t’impedeix vocalitzar. Grup de tribus escoceses. Pell de porc pelat, en el sentit d’afaitat, sense pèl. 12 En un cert sentit, pal de vaixell. Respira profundame­nt de nit. Sot anaeròbic.

13 A les portes de Galícia. S’ho miri. Moix. Gros i bru. 14 Excel·lències que graten el cel. Perdé peu i pistonada.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain