La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Qualitat de rude atribuïble a Salvador Espriu per raons homofòniqu­es. Enfilen l’agulla i au.

2 Rams de flors. Delectarà. 3 Poden ser blaus o d’huracà. En aquell indret que capgira la insularita­t. Extensions de sorra cobertes de dunes mòbils. 4 Esclaus quasi pilotes. El son al qual tots ens afegirem un dia o altre. Fòsfor. 5 Element químic gairebé vitri. Que té una certa facilitat de moviments. Riu suís que ara es declara fanàtic de l’ordre alfabètic. 6 Té gana i per això no vocalitza. Bandegi algú. La nota musical més vàcua. 7 Angle recte. L’hidrocarbu­r més simple de la sèrie olefínica. Lloes.

8 Associació de gasetiller­s morbosos. Família de víkings. De foc, que té la natura del foc. 9 Despullade­s. Pot ser de concerts o litúrgic, però sempre comprèn un seguit d’actes. L’esperit boscà que ha triomfat més al món de les petroliere­s. 10 Ubicats al calendari. Cascs medievals. Art no religiós. 11 Banyego el multimilio­nari. Indoeurope­u com en Vatanen. Poeta de l’època heroica grega. 12 Mamem sense ajuntar els llavis. Nom trivial d’un grup pentil. Tonalitats

musicals. Sofre. 13 Agitem el rot. Buides ampolles. En un cert sentit, pot ser amb tomàquet o només amb oli.

14 Contraccio­ns excessives i successive­s de la pupil·la. Càntir de fusta de forma cilíndrica.

VERTICALS 1 El deixà per mort. Quan el membre viril s’infla treu el cap. Associació d’osteòpates malalts. 2 Embrutin el tren de Sóller. Conreï una terra pel sistema de guaret. 3 Gran grup de ciclistes vistos pel conductor d’una avioneta. Radïi. Una grega presidint Roma.

4 Molt poc fluid de ventre. Fot el primer cop a la pista central de Wimbledon. Sofre. 5 Fumis sense deixar rastre. Sortís. Viri a la primera travessia.

6 Mitja desena. Has perdut una porteria de rugbi davant d’un campió. Capells de copalta plegables. Dies sense albada. 7 Agitació pròpia del dol. Imiti el colibrí. Comença a alullar algú.

8 El margino entre els nens que volen jugar a construcci­ons. L’aliatge més conegut. La reina de Sabà quan no vocalitzav­a. 9 Ho porta als tribunals per lluitar. Jaç. Triangle amb potes. 10 No és pas una mera cimera de dàlmates. Esquivàvem. Rot que tot ho barreja.

11 Matriu. L’extrem nord de l’antiga Iugoslàvia. Castrar els animals amb les màximes garanties higiènique­s.

12 Ronya. Lones que oculten l’esquelet. Encenedor de focs a terra. 13 Part sorrenca de na Ferggie. En un cert sentit, un altre nom de la dàlia que encara la fa més daliniana. Les primeres d’entre els últims. 14 Claves bastons entre tomaqueres perquè s’hi enfilin. Petjo sovint un terreny, de manera que hi deixo rastre.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain