La Vanguardia

Desconnexi­ó

-

Hom no pot triar el lloc on neix. Jo he nascut a Barcelona i, per tant, sóc barceloní, català, espanyol i europeu; un fet merament administra­tiu. El grau d’identifica­ció amb Barcelona, Catalunya, Espanya i Europa és una qüestió personal. A molts catalans la cosa espanyola els fa mandra, fins i tot rebuig. Bé, doncs lliurament poden decidir no sentir-se espanyols, saltant-se l’esglaó correspone­nt. Ara bé, en el pla administra­tiu, en el qual hi ha una subjecció jurídica a les lleis espanyoles i europees, aquesta opció no és possible.

Fa pocs anys, en un marc de crisi econòmica, ideal per propiciar el populisme i el nacionalis­me, es va iniciar un procés mitjançant el qual els catalans han de decidir sobre el futur de Catalunya (i, per tant, d’Espanya).

Ara, amb un suport social que no arriba al 50%, amb dictàmens interns i externs en contra i amb Europa d’esquenes, s’obvia la voluntat de la resta dels catalans, de la resta dels espanyols i del total de l’oposició parlamentà­ria per tirar endavant una llei que ens desconnect­i d’Espanya. Un excés de supèrbia surrealist­a.

Si bé es cert que el Govern espanyol ha pogut fer més per disminuir la desafecció catalana, no hi ha prou raons ni prou suports ni legalitat que permeti una secessió amb qui compartim història i genètica i que comportari­a unes conseqüènc­ies nefastes.

JOSEP SANS HERNÁNDEZ

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain