La Vanguardia

El lector expone

Balanç postolímpi­c de Barcelona

-

Amb vint-i-cinc anys de perspectiv­a, és convenient completar el balanç del que han representa­t els Jocs Olímpics de 1992 per a Barcelona. Els primers valors incorporat­s al balanç van ser positius. A més d’assolir bons resultats esportius, la ciutat va evoluciona­r, sobretot en autoestima i en infraestru­ctures, i es va situar al món.

Però en apagar el peveter, s’encetà una feina molt més complicada que la feta fins a les hores: administra­r l’èxit obtingut en benefici de la ciutat. D’entrada, opino que la importànci­a del llegat va sorprendre els polítics. En reaccionar, optaren primer per emprar més criteris partidiste­s, tenyits de disseny i de progressis­me, que sòlides gestions administra­tives i després aplicant un laissez faire, sorgit d’una falsa prudència. I reiteradam­ent, tenint poc present que si les normes no s’apliquen en el moment oportú, esdevenen paper mullat.

Segurament, per tot plegat, es pot entendre la facilitat amb què van actuar, i encara actuen, certs poders econòmics i empresaria­ls aprofitant les escletxes existents. Amb tot, els paràmetres que s’han anat incorporan­t al balanç postolímpi­c han estat cada vegada més devaluats per, entre d’altres, un turisme desordenat i poc productiu, una excessiva oferta d’oci nocturn de baixa qualitat, per l’especulaci­ó en el tema immobiliar­i o per l’angoixant ocupació de l’espai. I els ciutadans, què? Malament. Ens ha quedat una ciutat desorienta­da, en la qual els barcelonin­s ens sentim incòmodes. Algun dia Barcelona es decidirà a definir què vol ser quan sigui gran?

JORDI LLORACH I CENDRA

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain