La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

-

HORITZONTA­LS 1 Espermatoz­oide. Viatjava. 2 Suprimí el nom de la Lídia. Fer anar el magí per visualitza­r coses que no han passat (encara).

3 Que té la virtut de mitigar uns efectes. Exercia el que ara en diuen la postverita­t. 4 Menjar a Anglaterra. Cavitat poc pregona d’un os en la qual penetra l’extremitat d’un altre os. Travessa el llindar de la porta cap a l’exterior. 5 La base del bust. Caminava com un ocell. La part baixa de l’esglaó. 6 Sofre. Deu femenina. Sègol, també, però amb referèncie­s a Asterix. Res no és.

7 El mateix que capgira un entorn ambiental. Extirpar les pues al porc espí. Xai degollat. 8 El gran Mèxic. Ens filosòfic. Bagassa. 9 La més coneguda és la càustica. Raül Aragall Hansen. Goses llençar l’os. 10 Associació de Gran Canàries. Batzegada. S’estirarà al llit. 11 Goma resina que té propietats expectoran­ts. Lligar una cosa perquè no es mogui.

12 L’univers sense l’afegitó poètic. Cul de sac. Les aigües del Ter baixen agitades. 13 Situat. Que erigeix. Al bell mig del cel. 14 Folls. Residus arrencats del lloc on havien quedat adherits.

VERTICALS 1 Procuréssi­m que els nostres subordinat­s fessin la seva feina. Faci més agut l’enginy per arribar a ca l’Agustí. 2 Sal de l’àcid oleic que remet a la tauromàqui­a. Perdin la fam.

3 Sentint. Precedeix l’Esperança i la Caritat. Principi oclusiu. L’esperat final dels combats. 4 Sodi sense oxigen. Poden ser Golden o Reinetes. Funda de llegum. 5 Premen el dit al pit. Iniciat a la pista de tennis. Nitrogen. 6 Est. Els esclaus espartans que eren gairebé pilotes. Equips titulars de futbol. 7 Expressen la seva hilaritat. La veritable protagonis­ta del paradís terrenal. Principi d’urticària. 8 Mama en absència del campió. Clava pals entre les tomaqueres perquè s’hi enfilin. L’aliatge que agita la cera. 9 Estimàveu el locutor. Llit de campanya que es penja entre arbres. 10 Rere New implica un cert esoterisme. Del dret és algú sense parella id el revés la prestidigi­tadora que podria fer possible que en trobessin. Se’n vanti. 11 D’aquí a poc seran al·lots. Ensinistra­r per a la feina. Pinyol. 12 Capritx. Aquests es dediquen a finançar la gent a canvi d’uns bons interessos. 13 Aquesta té dos colors o més. Resistent, robust. Est. 14 Relativa a tot el que serveixi per a llaurar. Les pagues com a senyal quan vols comprar una casa.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain