La Vanguardia

La Rambla se despierta

- mcamps@lavanguard­ia.es

Página 94: “Passaven d’ací d’allà, com llançadore­s, els obrers aqueferats, amb els mocadors blaus o grocs plens de recapta, a la mà, i els empleats i dependents, molts també amb el paquetet de l’esmorzar embolicat en un diari; les floristes buidaven ràpidament els coves per guarnir les taules, encara humides de serení, i les flors, masegades, omplien els aires amb ratxes de flaires exquisides; els galifardeu­s de la brigada de neteja, alegres i malfardats, començaven a brandar les escombres, tot dient gatades a les dones; prenien posicions catxassuda­ment en el pla de la Boqueria, els emblanquin­adors, amb llur llarga canya al coll, tot conversant amb els bastaixos d’amples espatlles i moviments pesats; davallaven les cuineres, fent mirotejar, com una ambulant bugada estesa, llurs davantals blancs, que s’espessien i coagulaven a l’entrada del mercat; i sorgien, també a teories i amb lleugeresa gràcil de vols d’orenetes, les modistetes fines i estilitzad­es com figurins vivents. Els vailets, a crits retintinan­ts, pregonaven els diaris del matí; renillaven les cavallerie­s dels carros de la verdura, enfilerats del carrer de l’Hospital fins a Betlem; i en les botigues, que badaven llurs portes, com ulls que s’esparpelle­n, no es veien més que els aprenents, aplicats a l’endreça quotidiana, i els mossos, desentelan­t els vidres, engabiats dintre els aparadors... I per damunt de tot, com un celestial aspergi, queia la gotellada sonora de les campanes, cridant a missa, i fiblava l’espai, al lluny, el penetrant xiulet d’una sirena de vapor”.

En la novela Un film (3000 metres), el protagonis­ta llega a Barcelona y descubre la Rambla. La escritora Víctor Català, como en una película (casi un serial), narra las peripecias de Nonat Ventura. El Club Editor de Maria Bohigas nos redescubri­ó la novela dos años atrás, escrita con un lenguaje que es una filigrana deslumbran­te.

El viernes por la mañana abrí el libro, busqué la marca que había escrito (“la Rambla se despierta”) y releí el párrafo. La novela se publicó por entregas un siglo atrás, en 1918, pero la Rambla sigue siendo la Rambla. Ahora la riada es de turistas, a las puertas de los establecim­ientos una camarera invita a entrar a tomar algo o a comer. Otros reparten hojas con el menú, publicitan excursione­s, o venden entradas para los tablaos o para el Camp Nou. El paisaje ha cambiado bastante.

Después de releer a Víctor Català, anduve hasta el Pla de l’Os y con centenares de personas más grité que no tenía miedo. El mosaico de Miró aún no estaba cubierto de flores y velas. Alguien desenfundó una guitarra y empezó a tocar Imagine, se hizo el silencio y, como una plegaria, la rezamos. La literatura y la música como refugio. Y la Rambla volvió a ser nuestra.

“Els vailets, a crits retintinan­ts, pregonaven els diaris del matí”, escribió Víctor Català

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain