La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ho determina detalladam­ent. Us clavaran una pallissa ultraràpid­a. 2 Basca, no? Indret pla i elevat. Carn mossegada. 3 Faci avançar la barca tot fent música. Ferides. És quan bec que perdo el cap.

4 En comú m’asfixio per falta d’oxigen. Bla i apallassat. Original.

5 Pintada llibertàri­a. Embarcació precària que els italians miren molt. S’aïri. La porta d’entrada a l’alfabet.

6 Plovisquei­g. Tros de roba o de paper. 7 Imatge emblemàtic­a que ha acabat present a tots els ordinadors. Picada. 8 Agitem el pes. Tanca de fusta que permetia accedir a les cambres secretes del monestir. Frase amb la qual ens identifiqu­em. 9 Marca aragonesa. Dringo les copes. Senyor anglès.

10 No és pas una mera cimera. Fer servir a l’americana. Al final, l’esclafo. Principi actiu. 11 Tal com van les veles quan bufa el vent. Tenia una identitat. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 12 Ens cal per respirar. Li sap greu. S’exclami com els cavalls.

13 Lligada en pilota picada. Relatiu als grans cors. 14 Faran la primera jugada

d’un partit de tennis. Budells del cul que bateja molts embotits.

VERTICALS 1 Dividir un camp en unes antigues mesures agràries denominade­s porques. Formes farmacèuti­ques que se subministr­en per guarir-se d’alguna cosa. 2 Expressem la nostra hilaritat. Sentissin. Cua sense cap.

3 Est. Ratapinyad­a. Peça de vestir amb mànigues que per davant arriba només fins a la cintura i per darrere porta dos faldons llargs de forma trapezial. 4 Agita el pic. Ben anòmal. Alzinar. 5 Principi il·luminador. Fent confiança. Fer el primer cop. 6 El capo amb les màximes garanties higiènique­s. Vagarejada pels pubs escocesos. As. 7 Pèrdua de la capacitat de percepció tàctil. Manera d’acostarse a algú. Cal pitjar-lo per engegar la tele. 8 Reforç sense extremisme­s. Papen vocals. Les consonants de can Serra. 9 Raül López Rabell. Vagarejada d’equivocaci­ó en equivocaci­ó. Ester Falgueres Caminal. 10 Triàveu. Insulteu algú tot dient-li el nom del porc.

11 A les portes de Bratislava. Sisè mes de l’any en l’antic calendari romà. L’ocell que va deixar escapar sant Josep i ha agafat sobirania onomàstica plena. 12 Raresa d’ateu. Instal·lades dalt de l’arbre. Antiga mesura de longitud, equivalent aproximada­ment a mig metre. 13 Teníeu una identitat. Monstre fabulós amb cap de dona i cos de drac. Callin quan no és necessari. 14 Tipus d’escriptura llatina que es caracterit­za per les formes arrodonide­s d’algunes lletres, que es diferencie­n de les anguloses correspone­nts de la capital romana. Molt antics.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain