La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 9835

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Clavava una forca de dues o més dents que serveix per a pescar. Imputi la primera lletra de l’alfabet. 2 Remullar tot regant. Afinar un teixit de seda fregant-lo lleugerame­nt amb unes llaunes especials. 3 Aquí, de cavall. Especialis­ta en pedres i roques. Gairebé és ple.

4 Coure una de les poques consonants que no s’escriuen al seu nom. Haureu de pagar. Despullade­s.

5 Brolleu amb autoritat. Emprenyats i quasi estirats. 6 Fent servir a l’americana. Llibre on eren consignats els fets d’una comunitat per ordre cronològic. Porteria de rugbi. 7 Còpula. La idea principal dels pragmàtics. Olla destapada. 8 Pixar lluny de l’arbre. Percebudes al pentagrama. A vosaltres. 9 Paradisíac. Damunt la tràquea, també anomenada laringe. 10 Fa rodolins sobre una tarima. Es fatiga quan puja l’encaputxat. Conegut. 11 Bo. Pela de patata. Fruit silvestre de nom políticame­nt incorrecte. 12 Camins amples flanquejat­s per fileres d’arbres. Babau. Fumis sense deixar rastre.

13 El color del dol a Occident. Gens abundants. 14 Transpires­sis. Pasta la farina amb aigua abans de fer pa.

VERTICALS 1 Fregament. Porters de palau. Al final de tots els camins.

2 Palmeretes. Fixàveu la data al calendari. 3 L’estiu no és. Maseguem la roba al safareig, just en rentarla. El beige no et va bé. 4 Rovellant l’Alighieri. Camps de naps. 5 Raresa d’ateu. Posi el vi en contenidor­s ben grans. Veles retallades. 6 Fargues sense extrems. Cavitats de què consten els òrgans. Iode. 7 Mitja desena. Estudiós que acumula molta informació. El pronom més personal, situat al centre del món. El mallorquí.

8 Liliàcia que ara tothom associa a una cosa vera. T’ho mires des d’una posició de preeminènc­ia. 9 Barallada amb esforç. La galta del cul, quan s’eixarranca. 10 Mamaré mentre vocalitzo. Gossos caçadors de ratolins que han donat nom a delinqüent­s de baixa estofa. A Zamora quan ningú no res. 11 Combatre. Germana molt propera. 12 Cal pitjar-lo per engegar la tele. Que serveix. Bon agitador. Parella de nazis ensordits per la companyia. 13 Estances no aptes per a hipertenso­s. Inclinat a la lascívia. 14 Fúries capitals. Tens una posició en plena subhasta. Pot ser de cafè o de vàter.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain